Πώς επιδρά το αλκοόλ στον οργανισμό
Η επίδραση που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό μας. Από την καλή διάθεση στον εφιαλτικό ύπνο - και όχι μόνο...
Μπορεί το αλκοόλ να είναι συνυφασμένο με την κοινωνική μας ζωή, μπορεί ένα ποτήρι κρασί να μας χαλαρώνει το βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα. Όμως πώς επιδρά στον οργανισμό μας;
Κατευθείαν στον εγκέφαλο
Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη γουλιά, το αλκοόλ πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλο. Καθυστερεί τη μετάδοση μηνυμάτων με συνέπεια η διάθεση να αλλάζει, μειώνει τα αντανακλαστικά, διαταράσσει την ισορροπία και την καθαρότητα της σκέψης. Αυτό έχει σημαντική επίδραση στη μνήμη, στη σκέψη και στην μαθησιακή ικανότητα .
Σε βοηθά να κοιμηθείς;
Η χαλαρότητα που προκαλεί το αλκοόλ στον εγκέφαλο προκαλεί νύστα αλλά αλλοιώνει την ποιότητα του ύπνου. Το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ όλο το βράδυ, όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία αφήνει ένα ανακάτεμα στο στομάχι. Δεν επιτρέπει τον REM ύπνο που το σώμα χρειάζεται για να ανανεωθεί, το πιο πιθανό είναι να έχουμε εφιάλτες και έντονα όνειρα, επίσης το πιο πιθανό είναι να κάνουμε συχνά δρομολόγια στην τουαλέτα λόγω της αυξημένης διούρησης.
Επηρεάζει τη λειτουργία του στομάχου
Το ποτό ερεθίζει το εσωτερικό του στομάχου αυξάνοντας την έκκριση γαστρικών υγρών και όταν αυτό αυξάνεται αρκετά προκαλείται ναυτία και τάση για εμετό. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε έλκος στο στομάχι.
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Μπορεί να μη συνδέεις το κρυολόγημα με το χθεσινοβραδινό ποτό αλλά σύνδεση μπορεί να υπάρχει. Το αλκοόλ «φρενάρει» το σύστημα ανοσοποίησης και δεν παράγει τα λευκά αιμοσφαίρια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια, με αποτέλεσμα 24 ώρες αφού έχεις πιει να είσαι πιο ευάλωτος σε ιώσεις.
Λεπτά κόκαλα, λιγότεροι μύες
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα ασβεστίου. Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί το αλκοόλ το σώμα δεν μπορεί να φτιάξει γερά οστά, τα οποία γίνονται εύθρυπτα και εύθραυστα. Το αλκοόλ μειώνει τη ροή αίματος στους μύες, μειώνει την απορρόφηση πρωτεϊνών από τις οποίες σχηματίζονται με αποτέλεσμα να οδηγεί σε μια γενική κατάπτωση του οργανισμού.
Αλλάζει η θερμοκρασία του σώματος
Το αλκοόλ αυξάνει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων άρα και τη ροή του αίματος, νιώθουμε ζέστη αλλά όχι για πολύ. Το σώμα ιδρώνει για να αποβάλλει τη ζέστη και έτσι η θερμοκρασία πέφτει πάλι. Η αυξομείωση της θερμοκρασίας προκαλεί την έκκριση ορμονών στρες δυσκολεύοντας την λειτουργία της καρδιάς.
Η μέτρια κατανάλωση ποτού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι η καλύτερη επιλογή και για την υγεία και για την απόλαυση μας.
Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα!
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr