Νυχτερινές συνήθειες που μας «χαλάνε» την επόμενη μέρα

Πώς οι νυχτερινές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία μας την επόμενη μέρα.

Νυχτερινές συνήθειες που μας «χαλάνε» την επόμενη μέρα

Έξι πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε το βράδυ για να έχουμε ένα ευχάριστο ξύπνημα...

Άσκηση

Γενικά η άσκηση προάγει τον καλό ύπνο και μας βοηθά να κοιμηθούμε γρηγορότερα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης αυξάνεται η έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης που μας κρατά σε εγρήγορση, το οποίο είναι καλό όταν θέλεις να είσαι ενεργός στην εργασία. Αλλά δεν είναι καλό όταν πρέπει να κοιμηθείς, γι' αυτό αποφύγετε την προπόνηση το βράδυ ή τουλάχιστον προσπαθήστε να είναι τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Προετοιμάστε το μεσημεριανό σας – το βράδυ.

Με αυτό τον τρόπο το συσκευάζετε το πρωί και φεύγετε για το γραφείο, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς άγχος και με κάτι αξιοπρεπές για φαγητό.

Το σωστό βραδινό γεύμα

Είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και έτοιμοι για την ημέρα που έρχεται όταν το βραδινό γεύμα δεν έχει πολύ αλάτι και λιπαρά, είναι χαμηλό σε θερμίδες και εύκολο στην πέψη όπως ένα τοστ ή ένα γιαούρτι άπαχο με φρούτα και δημητριακά. Εάν πεινάσετε μέχρι την ώρα του ύπνου μια καλή επιλογή είναι τα φρέσκα φρούτα και τα ωμά λαχανικά.

Η κατανάλωση αλκοόλ

Στην αρχή μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, μετά από μερικές ώρες όμως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, προκαλεί συχνοουρία που σημαίνει και άτσαλό ύπνο. Διατηρήστε την κατανάλωση στο 1 ποτήρι την ημέρα και 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Καφεΐνη

Το μαύρο τσάι, ο καφές και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη. Ακόμα και στα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο ή ακόμα και να μειώσει την ποιότητα του. Ακόμα και εάν καταναλώσετε καφέ 6 με 8 ώρες πριν την κατάκλιση, η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει ανήσυχους το βράδυ.

Η ηλεκτρονική ακτινοβολία το βράδυ

Το blue light που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών, των tablet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώνουν την ποσότητα μελατονίνης που εκκρίνει το σώμα διαταράσσοντας το βιολογικό ρολόι και τον κύκλο του ύπνου. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά φίλτρα που έχουν οι συσκευές ή ακόμα καλύτερα μην τις χρησιμοποιείτε το βράδυ.

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος