Σταφύλι: Ο σύμμαχος μας ενάντια στον καρκίνο και την αντιγήρανση

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 400mg εκχυλίσματος σταφυλιού για 1 μήνα μπορεί να αυξήσει την απόδοση του αθλητή. Ο σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο και την αντιγήρανση. 

Σταφύλι: Ο σύμμαχος μας ενάντια στον καρκίνο και την αντιγήρανση

Το σταφύλι είναι καρπός του αμπελιού με πιο γνωστό προϊόν το κρασί και διαχωρίζεται με βάση το χρώμα σε λευκά, κόκκινα ή μαύρα. Τον Σεπτέμβριο κορυφώνεται ο τρύγος, η συλλογή των σταφυλιών για την παραγωγή του κρασιού, με πολλά έθιμα και μύθους ανά περιοχή να χρωματίζουν την κουραστική διαδικασία της συγκομιδής.

Περισσότερες από 1600 αντιοξειδωτικές ενώσεις βρίσκονται στο σταφύλι. Μελέτες επιβεβαιώνουν την ικανότητα τους στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, ενώ αποδεδειγμένη είναι και η αντικαρκινική τους δράση.

Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνουν τα επίπεδα των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών LDL, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα φύλλα του αμπελιού μειώνουν την φλεγμονή, έχουν αιμοστατική επίδραση και αντί διαρροϊκή δράση.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 400mg εκχυλίσματος σταφυλιού για 1 μήνα μπορεί να αυξήσει την απόδοση του αθλητή. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Ένα φλιτζάνι κόκκινου ή πράσινου σταφυλιού περιέχει:
• Θερμίδες: 104 Kcal
• Υδατάνθρακές: 27.3γρ
• Πρωτεΐνες : 1.1 γρ
• Λιπαρά: 0.2γρ
• Φυτικές ίνες: 1.4γρ
• Βιταμίνη C: 27% ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (RDI)
• Βιταμίνη: Κ 28% RDI
• Θειαμίνη: 7% RDI
• Ριβοφλαβίνη: 6% RDI
• Κάλιο: 8% RDI
• Χαλκό: 10% RDI
• Μαγγάνιο: 5% RDI

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Βοηθούν στην επιδιόρθωση κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτκών λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν. Από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ενώσεις του σταφυλιού είναι η ρεσβερατρόλη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της ρεσβερατρόλης στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, την αντιγήρανση, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, την προστασία ενάντια στην δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Τα σταφύλια μειώνουν το σάκχαρο αίματος και προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης των σταφυλιών είναι χαμηλός (53) παρόλο που περιέχουν 23γρ σακχάρων .Εντάξτε τα σταφύλια στη διατροφή σας χωρίς ενοχές. Είναι ιδανικά είτε ως σνακ είτε ως ορεκτικό με λίγο τυρί και παξιμάδι είτε ως χυμός με άλλα φρούτα.

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας