Η μελιτζάνα στη μάχη κατά του καρκίνου
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση μελιτζάνας μειώνει σημαντικά την χοληστερόλη.
Η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία των Στρυχνοειδών. Είναι ένα χορταστικό λαχανικό που με την γλυκιά απαλή γεύση και υφή μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ψητό, τηγανητό ή και τουρσί με ξύδι. Κυριαρχεί στη Μεσογειακή κουζίνα με πιάτα όπως το μουσακά, τα παπουτσάκια στην Ελλάδα, τις μελιτζάνες με παρμεζάνα στην Ιταλία και βέβαια το τούρκικο ιμάμ μπαϊλντί να είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά. Ποια είναι όμως τα οφέλη κατανάλωσης της;
Ας τα δούμε παρακάτω:
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Το σκούρο χρώμα της μελιτζάνας οφείλεται στις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες μαζί με το χλωρογενικό οξύ που περιέχει προστατεύουν τα κύτταρα από την επίδραση των ελευθέρων ριζών παρουσιάζοντας έτσι αντικαρκινική δράση.
Η περιεκτικότητα της μελιτζάνας σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε ανθοκυανίνες μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας από παθήσεις της καρδιάς κατά 34%.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση μελιτζάνας μειώνει σημαντικά την χοληστερόλη. Πράγματι έχει βρεθεί ότι το χλωρογενικό οξύ μειώνει σημαντικά την χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (LDL). Συν τοις άλλοις έχει αντιμικροβιακή, αντιική και αντικαρκινική δράση.
Μια άλλη ανθοκυανίνη που περιέχει η μελιτζάνα είναι η νασουνίνη (nasunin). Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η αντιοξειδωτική αυτή ένωση προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου από την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Επίσης βοηθά στην πρόληψη νευροφλεγμονών ενώ παράλληλα διευκολύνει την ροη αίματος στον εγκέφαλο. Έτσι βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει τη μνήμη και βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών παθήσεων.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μελιτζάνας όπως ασθενείς με ιστορικό νεφρολιθίασης λόγω των οξαλικών αλάτων που περιέχει και τα οποία βοηθούν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
Άτομα με χαμηλό σίδηρο δεν ευνοούνται από την κατανάλωση μελιτζάνας λόγω της περιεκτικότητας της σε νασουσίνη η οποία δεσμεύει και αποβάλλει το σίδηρο από τον οργανισμό.
Η μελιτζάνα περιέχει μια πρασινωπή ουσία την στρυχνίνη, που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι.
Παρόλα αυτά η νοστιμιά και η θρεπτική αξία της μελιτζάνας είναι αδιαμφισβήτητη, η πληθώρα των συνταγών που υπάρχουν μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Απολαύστε τη με όποιο τρόπο σας ταιριάζει.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος