Καλοκαίρι 2019: Πέντε από τις πιο εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές που έχουμε στην Ελλάδα

Αξίζει σίγουρα να τις επισκεφτείς!

 Καλοκαίρι 2019: Πέντε από τις πιο εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές που έχουμε στην Ελλάδα

Οι λάτρεις της εξερεύνησης σίγουρα θα τις γνωρίζουν και ήρθε η ώρα να τις μάθουν και οι υπόλοιποι. Όμορφες και επιβλητικές, στέκονται στο απέραντο γαλάζιο γεμίζοντας δέος και αγωνία όσους προσπαθούν να τις ανακαλύψουν.

Ανέκαθεν οι θαλασσοσπηλιές της χώρας απ έπνεαν ένα μυστήριο. Κρυμμένες σε μεγάλους βράχους, αφήνουν τα κρυστάλλινα νερά να αγκαλιάζουν τα τοιχώματά τους, με την πλούσια βλάστηση στην κορυφή τους, να αλλάζει το χρώμα των κυμάτων από καταγάλανο σε πράσινο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Ξεχωρίσαμε 5 και σας τις προτείνουμε:

1. Γαλάζια Σπηλιά - «Blue Grotto», Καστελόριζο

Η φωτογραφία που βλέπετε δεν αποτελεί κάποιο προϊόν photoshop, αλλά μια μοναδική απεικόνιση αυτού του θαύματος που συμβαίνει στο Καστελόριζο. Ένα από τα ομορφότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου, αναμένει να δει κανείς μόλις επισκεφτεί αυτή τη μαγική σπηλιά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο σπήλαιο στη χώρα μας, που εκτός από το τόσο γαλάζιο χρώμα στο νερό, εντυπωσιάζει με τους σταλακτίτες του, με τις φώκιες Μονάχους - Μονάχους και τα πολύχρωμα αγριοπερίστερα που ζουν εκεί αλλά και με τον ξεχωριστό βυθό της που περιμένει τους λάτρεις του scuba diving να τον εξερευνήσουν.

2. Σπηλιές Ξυλομπάτη - Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια φημίζονται για τα καταγάλανα νερά τους, τα οποία επιλέγει κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός cambers από όλο τον κόσμο. Στο πρόγραμμά τους δεν υπάρχει αμφιβολία πως βρίσκεται μια επίσκεψη στις σπηλιές του Ξυλομπάτη. Η βουτιά από την κορυφή γεμίζει κάθε επισκέπτη με αδρεναλίνη και με μια μοναδική θέα. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στις 2 σπηλιές. Η πρώτη είναι μεγάλη και διαμπερής και εύκολα κάποιος την διαπερνά κολυμπώντας. Η δεύτερη είναι πιο μικρή και κρύβει ένα μυστικό, το οποίο θα το ανακαλύψετε αν κολυμπήσετε κατά μήκος και βρεθείτε τελικά στην άλλη πλευρά της: μια ερημική, μικρή παραλία βρίσκεται εκεί σαν μια όαση μέσα στο Πέλαγος, για να σας προσφέρει απομόνωση, δροσιά και ξεκούραση.

3. Ενάλια Σπήλαια - Γράβες, Παξοί

Οι Παξοί είναι ένα νησί που ζωντανεύει τους μύθους: από τον έρωτα του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης μέχρι τα πλιάτσικα τρομαχτικών πειρατών. Η δυτική πλευρά του νησιού είναι αυτή που έχει στεγάσει με τα χρόνια τους μύθους, λόγω του ότι είναι απόκρημνη, με άγρια ομορφιά και με πολλούς βραχώδεις σχηματισμούς. Εκεί, υψώνονται περήφανες και οι Γράβες, οι θαλάσσιες σπηλιές που λατρεύουν ντόπιοι και τουρίστες. Αν κάποιος αναζητά ερημικές παραλίες, νερά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς και με ιστορικό υπόβαθρο, αυτό το μέρος είναι το ιδανικό!

4. Γαλάζιες Σπηλιές - Ζάκυνθος

Οι Γαλάζιες Σπηλιές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού και υπάρχουν σε όλο το παραλιακό μήκος από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το ακρωτήρι Σχοινάριο. Από τις πιο φωτογραφημένες περιοχές όχι μόνο του νησιού αλλά και της Ελλάδας, μαγεύεται κανείς από την ομορφιά τους που φαίνεται να είναι η σύνδεση του νησιού με την Κεφαλλονιά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Η μεγαλύτερη σπηλιά ονομάζεται Κυανό σπήλαιο και κάθε χρόνο λαμβάνει την αποθέωση που του αρμόζει λόγω των σταλακτιτών που στέκονται σαν πολυέλαιοι από την κορυφή του και του φως του ήλιο, που βοηθά τα νερά του σπηλαίου να «παίξουν» με το βυθό και να του δώσουν διάφορα χρώματα.

5. Παπαφράγκας - Μήλος

Δεν είναι μόνο το Σαρακίνικο στη Μήλο που είναι από τα πιο όμορφα και πολυσύχναστα μέρη. Είναι και η περιοχή Παπαφράγκας, που προσφέρει στους ντόπιους και τους τουρίστες τρεις διαφορετικές σπηλιές που αποτελούνται από γκρίζα - άσπρα βράχια και γαλαζοπράσινα νερά. Η πιο γνωστή είναι το Κλέφτικο ή αλλιώς «Θαλασσινά Μετέωρα». Έπειτα έχουμε την Συκιά ή διαφορετικά «Σμαραγδένια Σπηλιά» η οποία προσφέρει ένα υπέροχο οπτικό θέαμα καθώς οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω στα πεντακάθαρα νερά και σχηματίζουν διάφορους και εντυπωσιακούς ιριδισμούς. Προχωρώντας, θα βρεθείτε στην τελευταία σπηλιά ονόματι Αρκούδες. Γιατί ονομάζονται έτσι; Διότι πρόκειται για ηφαιστειακές βραχονησίδες, οι οποίες αν τις δει κάποιος από πάνω σχηματίζουν τη μορφή μιας αρκούδας.

Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες θαλάσσιες σπηλιές τις οποίες εμείς ξεχωρίσαμε. Ωστόσο, η Ελλάδα μας είναι γεμάτοι από αυτά τα μαγευτικά «μορφώματα» που περιμένουν να τα ανακαλύψετε και να τα αγαπήσετε!