Διατροφή για καλή διάθεση

Συμβουλές διατροφής για να ενισχύσετε την διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας

Διατροφή για καλή διάθεση

Μπορούν οι τροφές να βελτιώσουν την ενέργεια και τη διάθεση μας; Οι ερευνητές μελετούν την σύνδεση μεταξύ του τι τρώω και του πώς νιώθω. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αλλάζοντας την διατροφή αλλάζει ο μεταβολισμός και η χημεία του εγκεφάλου επηρεάζοντας τελικά τα επίπεδα ενέργειας και την ψυχολογία.

Οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό τις θερμίδες που χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας. Καλύτερη διάθεση εξασφαλίζουν οι τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και συμμετέχουν στη σύνθεση των χημικών ενώσεων που είναι υπεύθυνες για αυτήν. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές.

Υδατάνθρακες. Το ψωμί ,τα ζυμαρικά, το ρύζι ,οι πατάτες είναι συνήθως το «μαύρο» πρόβατο σε μια δίαιτα αλλά η παρουσία τους για την παροχή ενέργειας είναι σημαντική, είναι η αγαπημένη πηγή ενέργειας του οργανισμού, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα σερετονίνης, της χημικής ένωσης της ευεξίας και της ευτυχίας! Το κλειδί είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και δημητριακά που διατηρούν το σάκχαρο σταθερό.

Αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια και φουντούκια. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και μαγνήσιο, ένα ιχνοστοιχείο που μετατρέπει την γλυκόζη σε ενέργεια. Το χαμηλό μαγνήσιο μειώνει την ενέργεια του οργανισμού προκαλώντας ατονία. Καλές πηγές μαγνησίου, εκτός από τους ξηρούς καρπούς είναι και τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψάρι και η μπανάνα.

Τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν υψηλή ποσότητα σεληνίου, ένα ιχνοστοιχείο που ενισχύει τη διάθεση. Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την μειωμένη διάθεση με τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Καλή πηγή είναι επίσης το κρέας, τα θαλασσινά και τα όσπρια. Διατηρήστε την κατανάλωση σε φυσιολογικά επίπεδα διότι η υπερκατανάλωση του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Άπαχο κρέας. Το άπαχο χοιρινό, το κοτόπουλο χωρίς το δέρμα, το άπαχο μοσχάρι και η γαλοπούλα είναι πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δυο χημικών ουσιών που ενισχύουν την εγρήγορση και την ενεργητικότητα. Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, που μειώνει την κατάθλιψη και την αϋπνία.

Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ που μειώνει την κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Το βρίσκουμε στο σπανάκι, το μαρούλι, στα πράσινα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς και στα εσπεριδοειδή.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος