Τι να προσέχουμε για ένα υγιές ήπαρ

Η υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού εξαρτώνται από την καλή λειτουργία του ήπατος. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε.

Τι να προσέχουμε για ένα υγιές ήπαρ

Ένα όργανο που δεν το σκεφτόμαστε συχνά αλλά αποτελεί ένα από τα βασικά ζωτικά όργανα του οργανισμού. Οτιδήποτε τρώμε, πίνουμε ακόμα και τα φάρμακα, τα χημικά των τροφών, οι τοξίνες, όλα διέρχονται από το συκώτι. Η υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού εξαρτώνται από την καλή λειτουργία του ήπατος. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε.

1. Αποφύγετε τη ζάχαρη, δεν βλάπτει μόνο τα δόντια αλλά και το συκώτι. Το ήπαρ μπορεί να συνθέσει λίπος από την γλυκόζη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει το συκώτι όσο και το αλκοόλ, χωρίς αυτό να συνδέεται με την παρουσία αυξημένου βάρους.

2. Τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής. Ακόμα και εάν αναφέρουν τη λέξη φυτικό δεν σημαίνει ότι είναι καλό για το ήπαρ. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο συμπλήρωμα.

3. Αυξημένο βάρος. Το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από το όργανο μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό λιπώδους ιστού και να προκαλέσει λιπώδη διήθηση ακόμα και κίρρωση. Πιο πιθανό είναι να εμφανίσουν κίρρωση οι υπέρβαροι και οι πάσχοντες από διαβήτη. Η άσκηση και η διατροφή μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της ασθένειας.

4. Υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Α την οποία λαμβάνουμε από το αυγό, τα ψάρια, το μουρουνέλαιο. Εάν όμως χρησιμοποιούμε συμπληρώματα τότε είναι πολύ πιθανό να λαμβάνουμε αυξημένη δόση βιταμίνης η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπερβιταμίνωσης όπως ναυτία, πόνο στα οστά, κόπωση και υπνηλία.

5. Αναψυκτικά. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν λιπώδες ήπαρ (NAFLD) λόγω της ζάχαρης και του αλκοόλ που περιέχουν.

6. Παρακεταμόλη. Σιγουρευτείτε για τη δόση παρακεταμόλης την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο ή νιώθετε κάποιο πόνο. Μια ενδεχόμενη υπερκατανάλωση μπορεί να βλάψει το ήπαρ.

7. Τρανς λιπαρά οξέα. Τα τρανς λιπαρά οξέα περιέχονται κυρίως στα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα (στην ετικέτα διατροφής αναγράφονται ως μερικώς υδρογονωμένα) . Προσέξτε τα συστατικά του τροφίμου, ακόμα και εάν αναγράφεται περιεκτικότητα 0γρ σε τρανς λιπαρά μια μικρή ποσότητα θα την περιέχουν.

8. Αλκοόλ. Σίγουρα γνωρίζεται ήδη ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για το συκώτι. Ακόμα και η χαμηλή αλλά καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο συκώτι. Επιλέξτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και διατηρήστε την κατανάλωση σε 1 μεζούρα την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για του άνδρες.

Μια πιο υγιεινή διατροφή για πιο υγιές ήπαρ για πιο υγιή οργανισμό!

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr