Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα φάτε γευστικά και φθηνά

Θα μείνετε στην Αθήνα φέτος το Πάσχα; Διαβάστε πού μπορείτε να φάτε γευστικά και φθηνά. 

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα φάτε γευστικά και φθηνά

Γεύσεις παραδοσιακές, αλλά και εμπνευσμένες που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο και πάνω από όλα με πολύ προσιτές τιμές! Ακόμα λοιπόν κι αν φέτος το Πάσχα μείνετε στην Αθήνα εμείς σας προτείνουμε στέκια που αξίζουν μια γευστική στάση.

Ο Κούβελος

Ένα γεύμα με αέρα παλιάς Αθήνας πάντα δημιουργεί μια νοσταλγία για κλασικές και αγαπημένες αξίες! Μια τέτοια είναι και η ταβέρνα του Κούβελου στο Κουκάκι, εκτός πιάτσας, στο δρόμο που οδηγεί στα Πετράλωνα!

Πάλλευκοι σοβατισμένοι τοίχοι, κλασικές καρέκλες, ένα παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα χαρακτηρίζουν τη διακόσμηση της πρώην προσφυγικής κατοικίας που φιλοξενεί από το 2001 την πιο ιστορική ταβέρνα της Αθήνας! Μέσα στα 108 χρόνια επιτυχημένης πορείας της υπήρξε σημείο συνάντησης για καλό κρασί, αλλά γρήγορα ξεχώρισε και για τη γνήσια ελληνική κουζίνα με ελαφριές πολίτικες… νότες! Άλλωστε πλέον ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έχει επιμεληθεί μία κάρτα που διακρίνεται για τη σπιτική νοστιμάδα της και την έμφαση στην ποιότητα…

Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ ανήκουν το χουνκιάρ, το κατσικάκι λαδορίγανη και οι μαρουλοντολμάδες αυγολέμονο, ενώ το ροστ μπιφ και τα συκωτάκια γάλακτος πάνω σε πουρέ πατάτας έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις! Από τα επιδόρπια η γευστικότατη πάβλοβα με την αφράτη μαρέγκα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

Στα συν τα βιολογικά κρασιά! Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις η ψαγμένη μουσική υπόκρουση και τα lives τα ΣΚ του χειμώνα με πιάνο και σαξόφωνο!

Tip: Οι καλές μέρες «απαιτούν» τη μεταφορά του ζεστού σκηνικού στη χαλικόστρωτη ολάνθιστη αυλή!

Infο:
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, Τ. 211 405241

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις των μαγαζιών που πέφτεις πάνω τους κατά τύχη και συνειδητοποιείς ότι βρίσκονται στην ίδια σου την πόλη κι όμως αδίκως δεν τα είχες ανακαλύψει νωρίτερα! Κι έτσι κάπως μαθαίνεις ότι ο Προστάτης των μαγείρων είναι ο Ευφρόσυνος και ότι η… Φάμπρικά του (Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου) λειτουργεί από το 2015 στο Κουκάκι!

Εκεί συναντήσαμε τον Γιώργο Γκάτσο, παλιό γνώριμο από τις γευστικές μας αναζητήσεις στη Θεσσαλονίκη, που παρά τις σπουδές στη Θεολογία, τον κέρδισε η μαγειρική, ευτυχώς για εμάς!

Σε έναν χώρο που μαρτυρά το βιομηχανικό του παρελθόν και φέρει στοιχεία παλιού καφενείου (το κλασικό μωσαϊκό πάτωμα, τα μαρμάρινα τραπεζάκια, τα ράφια, γεμάτα ντόπια καλούδια έρχονται σε contrast με τους επιβλητικούς πολυελαίους από το σπίτι του Τίτου), πραγματοποιούμε ένα μοναδικό ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της Ελλάδας δοκιμάζοντας μερακλήδικες συνταγές που χαρακτηρίζονται από καθαρές γεύσεις την ώρα που οι πρώτες ύλες του προέρχονται από τη βιολογική λαϊκή αγορά και μικρούς παραγωγούς!

Στις σπεσιαλιτέ ανήκουν το μπιφτέκι, οι χειροποίητες πίτες, το Ισλί κεφτέ, ενώ σε καθημερινή βάση η μικρή κάρτα εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας -τη συγκεκριμένη μέρα ξεχώρισα τη πιπεροσαλάτα, το ψητό σύγκλινο Μάνης και τα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλο!

Plus: Η μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από όλη τη χώρα! Στα συν η οινική λίστα που επιμελείται η σύζυγός του, sommelier Αθηνά Τσώλη, με ιδιαίτερες προτάσεις από μικρούς παραγωγούς αλλά και δικές της εμφιαλώσεις!

Info: Αναστασίου Ζίννη 34, Αθήνα, Τ. 210 9246354

Το στέκι του Ηλία

Ποτέ ένα ρεπορτάζ δεν ήταν τόσο προκλητικά …αμαρτωλό! Πήγαμε κι εμείς στο φημισμένο Στέκι του Ηλία μεγαλοβδομαδιάτικα! Μα καλά, δεν ξέραμε; Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά φέτος το πήραμε ζεστά να νηστέψουμε, για δικούς μας λόγους… Άντε να αντισταθείς τώρα…

Ένα γλυκό βράδυ με τα αρώματα της Άνοιξης να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και να με μεθούν γλυκά, αράξαμε στο κρυμμένο πλακόστρωτο πεζόδρομο πίσω από το Θησείο, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, χαζεύοντας από μακριά το αστικό τοπίο του γειτονικού Γκαζιού. Είναι άλλωστε από τις λίγες γωνιές της πόλης μας που θυμίζει ακόμα μια παλιά Αθηναϊκή γειτονιά, που νοερά μπορεί να σε ταξιδέψει σε κάποιο ελληνικό νησί, κι αν και κρυμμένη, έχει… ταΐσει όλη την καλή Αθήνα!

Σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε να έχει βγει από ελληνική ταινία, η συνταγή είναι γνωστή, λιτή και επιτυχημένη: Μια τίμια οικογενειακή ταβέρνα με καλό κρέας με σπεσιαλιτέ εκτός των άλλων τα παϊδάκια, ψημένα με μαεστρία, σπιτικές πατατούλες και φρέσκες σαλάτες!

Ήταν το ’81 όταν ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το πρώτο…Στέκι επί της Επταχάλκου (δίπλα στο προαύλιο χώρο του Αγ. Αθανασίου), μέχρι και σήμερα που μαζί με τα παιδιά του Χρόνη, Μαρία, Σπυριδούλα διατηρούν και τις δύο ταβέρνες, αμφότερες στον πεζόδρομο (το αδελφάκι του είναι λίγο πιο κάτω επί της Θεσσαλονίκης), με την ίδια ποιότητα και μια γνήσια ατμόσφαιρα που συναντάς πλέον σπάνια!

Άντε να περάσουν οι μέρες και… να γιορτάσουμε εδώ, με ένα πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι, στρωμένο με όλα τα παραδοσιακά καλούδια (θα κάνει και μαγειρίτσα), κάτω από τον Αθηναϊκό ήλιο…

Tip: Όαση τα καλοκαιρινά βράδια, τα τραπεζάκια κάτω από τις ανθισμένες μουριές και τις κουτσουπιές!

Info: Επταχάλκου 5, Θησείο, Τ: 2103458052

Χρύσα Χρύσα

Mε ιστορία από το 1991 το θρυλικό εστιατόριο Χρύσα Χρύσα επέστρεψε και πάλι στα Πετράλωνα, μετά από ένα μικρό διάλειμμα στον Κεραμεικό και συνεχίζει να ιντριγκάρει τον ουρανίσκο μας με μοναδικές γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας αλλά και ευφάνταστες δημιουργικές επιλογές!

Υπεύθυνη γι΄αυτό η Χρύσα Πρωτόπαπα η πρώτη γνωστή Ελληνίδα γυναίκα σεφ, η οποία μεταχειρίζεται με μαεστρία, μεράκι και γνώση τις πιο αγνές πρώτες ύλες που καθημερινά συγκεντρώνει από την αγορά και τους μικρούς Έλληνες προμηθευτές της και μας εντυπωσιάζει με τις γαστρονομικές της προτάσεις!

Η ίδια μας υποδέχεται στο στέκι της, ένα χώρο με βιομηχανικό ύφος, arty στοιχεία και κυρίαρχο χρώμα το γκρι και μας “τρατάρει” τις φινετσάτες γεύσεις της που μαγεύουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό, ενώ στα δυνατά της χαρτιά είναι η εμπνευσμένη της πινελιά στις οικογενειακές συνταγές 3 γενιών από τις Μικρασιάτικες ρίζες της!

Must taste: Το πιπεράτο φιλέτο και τα σπιτικά νιόκι!

Info:
Από €15
Αιολαίων 40 & Καλλισθένους, Άνω Πετράλωνα
Τ. 2130356879, Κ. 6974141304

Το Κρέας

Μια γωνιακή παλιά μονοκατοικία στην ήσυχη γειτονιά των Πετραλώνων. Η διακόσµηση; Industrial πινελιές σε ένα σπίτι του 1930; Όσο για την εξειδίκευση, τι άλλο από την πιο αγαπητή τροφή από καταβολής κόσµου! Άλλωστε, οι απανταχού λάτρεις των κρεατοφαγικών… εντάσεων γνωρίζουν πως εδώ και δύο χρόνια το Κρέας είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά steak houses της πόλης µε τα πιο εκλεκτά κρέατα από µικρούς παραγωγούς (από Νάξο και Τρίκαλα Κορινθίας) και κοµµάτια ειδικής κοπής εξ Ισπανίας.

Το µυστικό; Το ψήσιµό τους στον ειδικό φούρνο Josper και το τελείωµα σε µαντέµι έτσι ώστε να διατηρούν τα ζουµιά τους και να φτάνουν λαχταριστά στο πιάτο µας, όπου τα απολαµβάνουµε αυτούσια ή µε κάποιο αρωµατικό χοντρό αλάτι, για να τονίσει τη γεύση τους! Από ένα ζουµερό Rib Εye, ένα εξαιρετικό Βrisket 800 γρ. ή ένα θηριώδες Porterhouse Steak 1.100 γρ. (τον «βασιλιά» των T-bones) της εκλεκτής φυλής Black Angus, µέχρι ένα τρυφερό, χυµώδες και ελαφρώς αιµάσσον φιλέτο είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους λάτρεις των steaks να παραµιλούν!

Στα best του µενού συγκαταλέγονται επίσης το σουβλάκι από µοσχάρι γάλακτος, το ταρτάρ και το χοιρινό κόντρα παρδαλό. Τα πιο περιζήτητα κοµµάτια, ο χρόνος ωρίµανσης, οι ειδικές κοπές, οι τεχνικές και οι βαθµοί ψησίµατος ανάγουν την κρεατοφαγία σε τέχνη και το Κρέας στον απόλυτο µετρ του είδους! Άξιοι «συνοδοί», χειροποίητα ορεκτικά και πληθωρικές σαλάτες.

Στα συν, η λίστα µε επώνυµα κρασιά κυρίως του ελληνικού αµπελώνα και η ποικιλία σε µπύρες.

Secret: H ολάνθιστη ταράτσα µε θέα το urban σκηνικό αυτής της ήσυχης αθηναϊκής συνοικίας!

Info:
Από €20
Δηµοφώντος 96, Άνω Πετράλωνα, Τ. 210 3247028

Το Αυγό του Κόκκορα

Ήταν το 1982 όταν ο Νίκος Γρέβιας άναψε για πρώτη φορά την κουζίνα στο Αυγό του Κόκκορα, στο ήσυχο δροµάκι της οδού Σποράδων 40 της Κυψέλης. Ο καλλιτεχνικός κόσµος το κάνει καθηµερινό στέκι και «εθίζεται» στην παραδοσιακή κοκορόσουπα που απολαµβάνει εκεί υπό το φως των κεριών. Τα χρόνια πέρασαν, το Αυγό του Κόκκορα γίνεται θεσµός. Και από εκεί µετακοµίζει σε µια άλλη ξακουστή αθηναϊκή γειτονιά, αυτήν του Μεταξουργείου.

Κάτω από τη στέγη ενός πέτρινου αρχοντικού που άλλοτε στέγαζε ένα οινοµαγειρείο του 1933, µας ξαναθυµίζει τι σηµαίνει αυθεντική ελληνική κουζίνα. Από τα πεντανόστιµα μαγειρευτά µε άκρως λαοφιλή… τον κόκκορα µε τις µακαρούνες µέχρι τα ψητά της ώρας και τους ακαταµάχητους παραδοσιακούς µεζέδες, όλα έχουν κοινό παρονοµαστή την άριστη ποιότητα, τη σπιτίσια φιλοσοφία και τις πληθωρικές µερίδες.

Και δίπλα τους τα χύµα βαρελίσια κρασιά ρέουν άφθονα, οι παρέες το διασκεδάζουν από το µεσηµέρι µέχρι αργά το βράδυ και το Αυγό του Κόκκορα γράφει τη δική του ιστορία! Στα συν, και η υπηρεσία delivery στην ευρύτερη περιοχή.

Info:
Από €15
Μυλέρου 25, Μεταξουργείο, T. 217 5070103, K. 6944 678930

Πηγή: travelstyle.gr