Η «πλούσια» νηστεία και η μετάβαση στην κρεατοφαγία

Εβδομάδα νηστείας αυτή που διανύουμε και με χαρά βλέπω να αλλάζει η πεποίθηση ότι η νηστεία ισοδυναμεί με στέρηση και αύξηση βάρους. Όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά σε αυτή έναν ορθό τρόπο φροντίδας και  βελτίωσης της υγείας του. 

Η «πλούσια» νηστεία και η μετάβαση στην κρεατοφαγία

Με την εφαρμογή της χορτοφαγικής αυτής διατροφής αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την μείωση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών. Το χορτοφαγικό διαιτολόγιο είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, προβιταμίνη Α και βιταμίνη Ε. Ενώ έλλειψη σημειώνεται στην πρόσληψη σιδήρου και Β12. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται και βελτιώνεται η λειτουργία των νεφρών. Φυσικά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα προϋποθέτουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων σε συνδυασμό με την κατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού, πατάτας και ψωμιού και ξηρών καρπών, προϋποθέτουν δηλαδή μια ισορροπία και εξατομίκευση του διαιτολογίου. Η Μεσογειακή Διατροφή έχει πολλά γεύματα να μας προτείνει γι’ αυτό όπως γεμιστά με ρύζι, σταφίδα, κουκουνάρι ή ζυμαρικά με λαχανικά ή τις θαυμάσιες χειροποίητες χορτόπιτες ή τις φακές με ρύζι και ελιές ή τις πατάτες γιαχνί με λαχανικά.

Την νηστεία διαδέχεται η κρεατοφαγία του Πάσχα. Εδώ η παράδοση στη διατροφή, εκτός από εθιμοτυπικό χαρακτήρα ,έχει και ένα θρεπτικό σκοπό: να μας προετοιμάσει για αυτή την κρεατοφαγία. Η μαγειρίτσα που σερβίρεται το Μεγάλο Σάββατο έχει αυτό το στόχο, είναι μια σούπα που περιλαμβάνει εντόσθια και φρέσκα μυρωδικά της εποχής η οποία θα βοηθήσει τον οργανισμό στην ομαλή επαναπρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και την μείωση της δυσπεψίας.

Τα εντόσθια και ειδικά το συκώτι περιέχουν αιμικό σίδηρο σε υψηλές ποσότητες, τον οποίο δεν προσλαμβάνουμε στην νηστεία. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλά λιπαρά, συνένζυμο CoQ10 και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α D. Στο εορταστικό τραπέζι τώρα, το αρνάκι ή το κατσικάκι (που έχει καλύτερα λιπαρά οξέα) συνοδεύεται από πλούσιες πράσινες σαλάτες, γιαούρτι με αγγούρι αποτελώντας έτσι έναν ιδανικό συνδυασμό που προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το γεύμα συνοδεύει ιδανικά το κόκκινο κρασί, προτιμήστε το έναντι της μπύρας λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Δώστε έμφαση στη χαρά που μοιράζεστε με τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνη την ημέρα.

Καλό Πάσχα!