Διατροφικοί μύθοι

Η διατροφή έχει κι αυτή τους μύθους της και δεν είναι λίγες οι φορές που εφαρμόζουμε κάποιο «μύθο» θεωρώντας ότι κάνουμε το σωστό για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Διατροφικοί μύθοι

«Η κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε αύξηση βάρους». Σταματήστε να πιστεύετε αυτό το μύθο! Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί για την υγεία, σας θυμίζω ότι αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Βέβαια, θα μου πείτε ότι, με την μείωση των υδατανθράκων έχουμε καλύτερη απώλεια βάρους. Οι δίαιτες με χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων είναι χαμηλές και σε θερμίδες, άρα οι λιγότερες θερμίδες είναι αυτές που οδηγούν σε απώλεια βάρους. Η ισορροπία πρωτεϊνών -λιπών –υδατανθράκων είναι σημαντική σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

«Το νυχτερινό φαγητό μας παχαίνει». Δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι τα βραδινά ή μεταμεσονύκτια γεύματα μας παχαίνουν. Αυτό που μας παχαίνει είναι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, αυτό δεν αλλάζει, είτε τις καταναλώσουμε βράδυ είτε μέρα. Το βραδινό φαγητό μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και αίσθηση «φουσκώματος» που δεν αντιστοιχεί σε βάρος.

Πριν πιστέψτε έναν διατροφικό μύθο αναρωτηθείτε πρώτον, ποιος σας συμβουλεύει; τι συμφέρον έχει; Δεύτερον, είναι έγκυρη η μελέτη στην οποία βασίζεται η πληροφορία; Και τρίτον δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε! Ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό ότι ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι η καλύτερη μέθοδος.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα