Τα ποτά και τρόφιμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι μερικά τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά αποτελούν «κρυφή αιτία» για το κιτρίνισμα στα δόντια, ακόμη και αν τα βουρτσίζετε συχνά.
Το σμάλτο και το εξωτερικό στρώμα στα δόντια σας, βοηθά στην προστασία από την τερηδόνα και τη φθορά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να αποφύγουν τους λεκέδες. Μερικά «έντονα σε χρώμα» τρόφιμα μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια μας, όσο καλά και αν τα φροντίζουνε.
Το εξωτερικό στρώμα είναι πορώδες, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει τις πολύχρωμες χρωστικές ουσίες από τα τρόφιμα και τα ποτά.
Η φυσική διάβρωση του σμάλτου των δοντιών μπορεί να εκθέσει την οδοντίνη, ένα κιτρινωπό στρώμα που μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και να δώσει αυτό το χαρακτηριστικό «κιτρίνισμα».
«Ένα ποτήρι δεν θα βλάψει, αλλά με την πάροδο του χρόνου η οξύτητα και οι τανίνες μπορούν να βλάψουν το σμάλτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα των δοντιών», λέει η Δρ Κινσέλα.
«Αν μπορείτε, θα ήταν καλό να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού πιείτε ένα ποτήρι κρασί», συμβουλεύει.
Μούρα
Όπως το κόκκινο κρασί, έτσι και τα σκουρόχρωμα μούρα έχουν έντονες χρωστικές ουσίες, και αυτές που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα μπορούν να παραμείνουν στο σμάλτο σας για πολύ καιρό.
«Το πρόβλημα είναι διπλό: η οξύτητα που μπορεί να διασπάσει το σμάλτο και η μελάγχρωση που μπορεί να προκαλέσει λεκέδες και αποχρωματισμό», εξηγεί η οδοντίατρος.
Σάλτσες με βάση την ντομάτα
Από τα μακαρόνια με κιμά και κόκκινη σάλτσα μέχρι την κέτσαπ στις πατάτες, οι σάλτσες με βάση την ντομάτα θα μπορούσαν να είναι άλλη μια αιτία των λεκέδων στα δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι διιαίτερα όξινες, φθείροντας το σμάλτο των δοντιών.
Χυμοί φρούτων
Οι χυμοί φρούτων αποτελούν συχνή αιτία λεκέδων, σύμφωνα με τη Δρ. Κινσέλα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, χρώμα και οξύτητα.
Οι χυμοί φρούτων με περισσότερες χρωστικές ουσίες, όπως ο χυμός κράνμπερι ή ροδιού, είναι γενικά οι χειρότεροι.
Πολλοί χυμοί φρούτων, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού, μπορεί επίσης να είναι πολύ όξινοι, επιτρέποντας στις χρωστικές να λεκιάζουν πιο βαθιά.
«Για να μειώσετε τον κίνδυνο, μπορείτε να πιείτε τον χυμό με καλαμάκι. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της επαφής με τα δόντια», συμβουέυε η ειδικός.
Τσάι και καφές
Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ ή τσάι θα μπορούσε να είναι η αιτία του κιτρινίσματος των δοντιών σας.
Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης –μιας ένωσης που βρίσκεται στα φυτά– που συχνά έχει κίτρινο ή καφέ χρώμα. Όταν οι τανίνες διεισδύουν στο σμάλτο των δοντιών σας, συχνά δημιουργούν μια πρασινωπή ή γκριζωπή απόχρωση.
Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των λεκέδων, σύμφωνα πάντα με την οδοντίατρο, είναι να βάλετε λίγο γάλα στο ρόφημά σας.
Πηγή: iatropedia.gr