Δυσκοιλιότητα: Καλύτερη η χορτοφαγική ή η μεσογειακή διατροφή;
Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για τον ρόλο των φυτικών ινών στην πρόληψή της.

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την τουαλέτα καθώς περνούν τα χρόνια; Αν ναι, ίσως πρέπει να τροποποιήσετε τη διατροφή σας. Μπορεί να κάνει τη διαφορά στις πιθανότητες που έχετε να αναπτύξετε τελικά χρόνια δυσκοιλιότητα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Η χρόνια δυσκοιλιότητα δεν είναι απλή, ούτε «αθώα» κατάσταση. Παγκοσμίως προσβάλλει πολλά εκατομμύρια μεσήλικες και ηλικιωμένους, πλήττοντας την ποιότητα ζωής τους. Υπολογίζεται ότι το 16% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτήν. Έτσι είναι αναγκασμένοι να ζουν με ανεπαρκή κένωση του εντέρου, υποφέροντας από δυσφορία, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα.
Ολυμπιακός: Ο Πνευμονίδης πιο μπροστά απ’ όλους του εξτρέμ
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι καθώς μεγαλώνουμε, ορισμένα διαιτολόγια παρέχουν πολύ περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Μάλιστα είναι η πρώτη που δείχνει ότι μερικά μπορεί να δρουν προληπτικά εναντίον της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Gastroenterology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα από τρεις μεγάλες, πολυετείς μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 95.917 εθελοντές, ηλικίας άνω των 45 ετών.
Οι 7.519 από αυτούς διαγνώστηκαν με δυσκοιλιότητα. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσες ήταν οι πιθανότητες να αναπτυχθεί, βάσει των διαφορετικών διαιτολογίων που ακολουθούσαν οι εθελοντές. Τα διαιτολόγια αυτά κατέγραψαν οι ερευνητές, ζητώντας από τους εθελοντές να συμπληρώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλυτικά ημερολόγια διατροφής.
Μεταξύ των διαιτολογίων που ακολουθούσαν οι εθελοντές συμπεριλαμβάνονταν:
- Δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες
- Δυτικού τύπου διατροφή
- Μεσογειακή διατροφή σε διάφορες παραλλαγές
- Χορτοφαγικά διαιτολόγια
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές τηρούσαν περισσότερο τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια δυσκοιλιότητα. Όσοι, όμως, ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο.
Αντιθέτως, όσοι ακολουθούν τα άλλα διαιτολόγια είχαν έως και 24% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια δυσκοιλιότητα.
Η μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση της τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους, ελαιόλαδο). Περιέχει όμως και ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, πουλερικά και σποραδικά κόκκινο κρέας.
Η χορτοφαγική διατροφή είναι παρόμοια με τη μεσογειακή, αλλά χωρίς τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Η δυτικού τύπου, εξ άλλου, βασίζεται κυρίως σε ζωικής προελεύσεως και επεξεργασμένα προϊόντα. Περιέχει επίσης, πολλή ζάχαρη.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, καρπούς και υγιεινά λιπαρά μπορεί να προλαμβάνει τη χρόνια δυσκοιλιότητα στους μεσήλικες και ηλικιωμένους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Kyle Staller, αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το παράδοξο είναι ότι τα νέα ευρήματα δεν φάνηκε να επηρεάζονται από τις ποσότητες των φυτικών ινών που έτρωγαν οι εθελοντές. Ακόμα και όσοι έτρωγαν φυτικής προελεύσεως τρόφιμα φτωχά σε φυτικές ίνες, είχαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια δυσκοιλιότητα.
«Πάντοτε υποθέταμε ότι τα οφέλη της υγιεινής διατροφής εναντίον της δυσκοιλιότητας οφείλονται στις φυτικές ίνες. Η μελέτη μας όμως έδειξε πως είναι ανεξάρτητα από αυτές. Μένει να διευκρινιστεί πού αλλού θα μπορούσαν να οφείλονται», είπε ο Dr. Staller.
Πηγή: iatropedia.gr