Καύσωνας: Πόσο νερό είναι πολύ νερό;

Κάθε πότε πρέπει να πίνουμε νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι κίνδυνοι που μας απειλούν όταν το παρακάνουμε.

Καύσωνας: Πόσο νερό είναι πολύ νερό;

Καθώς κορυφώνεται σταδιακά ο καύσωνας που ταλαιπωρεί εδώ και μέρες τη χώρα μας, οι αντοχές μικρών και μεγάλων δοκιμάζονται σκληρά. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε άφθονο νερό για να αντέξουμε τη ζέστη, αλλά μήπως υπάρχει περίπτωση να το παρακάνουμε; Και αν ναι, πώς θα το καταλάβουμε;

«Είναι καλά γνωστό ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα ενήλικες δεν πίνουν όσο νερό χρειάζονται», αναφέρει η οικογενειακή ιατρός Dr. Angela Rai, από το Λονδίνο. «Σε καθημερινή βάση, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 1,5 έως 2 λίτρα, για να λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός του».

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα υγρά που χρειαζόμαστε. Πρόσθετες ποσότητες προέρχονται από άλλα ροφήματα και από τρόφιμα όπως φρούτα και σαλάτες. Έτσι η συνολική ποσότητα υπερβαίνει τα 2,5 λίτρα την ημέρα.

Μερικές ομάδες του πληθυσμού, όμως, χρειάζονται καθημερινά περισσότερο σκέτο νερό. Σε αυτή την κατηγορία, π.χ., ανήκουν όσοι γυμνάζονται ή κάνουν χειρωνακτική εργασία, καθώς και οι νέοι. Αντιθέτως, οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα (π.χ. νεφροπαθείς) ενδέχεται να χρειάζονται λιγότερο.

Όταν, όμως, έχει πολλή ζέστη και ιδίως όταν φθάνουμε στον καύσωνα, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ακόμα και το βράδυ, αυξάνονται οι ανάγκες σε νερό για όλους.

«Όσοι ιδρώνουν έντονα χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 λίτρα νερό την ημέρα για να αναπληρώσουν τις ποσότητες που χάνουν με την εφίδρωση», εξηγεί η ιατρός. «Χώρια οι ποσότητες των υγρών από τις πρόσθετες πηγές».

Την ποσότητα αυτή πρέπει να μοιράζουμε στη διάρκεια της ημέρας και να μην πίνουμε μεγάλες ποσότητες μονομιάς, συνεχίζει. Μία καλή ιδέα είναι να αρχίζετε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό, για να ενυδατωθεί το σώμα μετά τον ύπνο. Από κει και πέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να πίνουμε 1 ποτήρι νερό κάθε 1 ώρα, για να αντέξουμε τη ζέστη.

Όσοι, όμως, εργάζονται σε πολύ θερμό περιβάλλον, χρειάζονται 1 ποτήρι νερό κάθε 20 λεπτά, κατά την Dr. Rai.

Πότε το παρακάνουμε

Μπορεί, όμως, κανείς να το παρακάνει με τις ποσότητες του νερού που καταναλώνει; «Δεν συμβαίνει συχνά αλλά ασφαλώς και είναι πιθανό», απαντά ο οικογενειακός ιατρός Dr. Naveed Asif. «Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος από το πολύ νερό να μειωθεί η περιεκτικότητα του αίματος σε νάτριο. Η κατάσταση αυτή λέγεται υπονατριαιμία και είναι πολύ επικίνδυνη».

Το νάτριο (αλάτι) είναι ένας ηλεκτρολύτης. Συμβάλλει στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που βρίσκεται μέσα και γύρω από τα κύτταρα του σώματος. Όταν τα επίπεδά του μειωθούν σημαντικά, αυξάνονται τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό και τα κύτταρα αρχίζουν να διογκώνονται.

Η διόγκωση αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή.

Αν πιείτε υπερβολικά πολύ νερό, μπορεί να παρουσιάσετε ναυτία και έμετο, πονοκέφαλο και νοητική σύγχυση. Άλλα συμπτώματα είναι απώλεια ενεργητικότητας, υπνηλία και κόπωση. Ο ασθενής μπορεί επίσης να είναι ανήσυχος ή νευρικός, και να έχει μυϊκή αδυναμία, μυϊκούς σπασμούς ή κράμπες. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να κάνει επιληπτικούς σπασμούς και να πέσει σε κώμα.

Για την προστασία από την υπονατριαιμία είναι σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στο νερό που πίνουμε και σε αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Πώς θα γίνει αυτό;

«Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα, το χρώμα των ούρων σας», λέει ο Dr. Asif. «Αν είναι πολύ ανοικτό κίτρινο, πίνετε όσα υγρά πρέπει. Αν είναι άχρωμα, μάλλον πίνετε πολλά υγρά. Αν όμως τα ούρα σας είναι σκούρα, χρειάζεστε περισσότερο νερό».

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110