Οισοφαγίτιδα: Τι να τρώτε και τι πρέπει να προσέχετε
Τι συμπτώματα προκαλεί και ποια τρόφιμα την επιδεινώνουν. Τι άλλο πρέπει να προσέξουν οι πάσχοντες.

Περισσότεροι από ένας στους 100 ανθρώπους ταλαιπωρούνται από φλεγμονή στον οισοφάγο που τους προκαλεί πολλά και ενοχλητικά συμπτώματα. Η οισοφαγίτιδα συχνά οφείλεται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες), αλλά μπορεί να έχει και πολλές άλλες αιτίες, από λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) έως το κάπνισμα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλεί η οισοφαγίτιδα είναι πόνος πίσω από το στέρνο (οπισθοστερνικό άλγος) και καούρες. Οι ασθενείς νιώθουν επίσης πόνο ή δυσκολία στην κατάποση.
Ολυμπιακός: Έχει στυλώσει τα πόδια η Χετάφε για τον Μίγια
Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος έως σοβαρός, συνεχής ή διακοπτόμενος. Αναλόγως με την αιτία και τη σοβαρότητα της οισοφαγίτιδας, οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν:
- Αναγωγή τροφής από το στομάχι
- Πρόσκρουση τροφής (η τροφή «κολλάει» στον οισοφάγο)
- Δυσπεψία
- Ναυτία και έμετο
- Αίμα στον έμετο
- Έλκη (πληγές) στο στόμα
Όταν η οισοφαγίτιδα εκδηλώνεται σε μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στο τάϊσμά τους.
Τι πρέπει όμως να προσέχουν στη διατροφή τους οι πάσχοντες; «Η διατροφική αντιμετώπιση της οισοφαγίτιδας ουσιαστικά βασίζεται στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης», απαντά ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε μικρά γεύματα, ιδίως αν πρόκειται να ξαπλώσετε στη συνέχεια. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα πολλά λιπαρά, τα πολλά γλυκά, τα όξινα τρόφιμα, τους όξινους χυμούς, τα ροφήματα με ανθρακικό, τον καφέ και το αλκοόλ.
Τα μπαχαρικά επίσης πρέπει να περιοριστούν σημαντικά έως ότου υποχωρήσει η φλεγμονή στον οισοφάγο σας. Αντενδείκνυται ακόμα η κατανάλωση υγρών στη διάρκεια των γευμάτων.
Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε
Ενδεικτικά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε έως ότου καταλαγιάσει η οισοφαγίτιδα είναι τα εξής:
- Τα τηγανητά φαγητά
- Τα λιπαρά κρέατα, τα λιπαρά ψάρια, τα αλλαντικά (π.χ. μπέικον), τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά (από το πλήρες γάλα έως τα τυριά), η κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά, οι λιπαρές σάλτσες
- Τα αυγά (βραστά, τηγανητά, σε αυγολέμονο, μαγιονέζα κ.λπ.)
- Οι σούπες με πολλά λιπαρά (π.χ. με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος)
- Τα τουρσιά
- Τα πικάντικα και καυτερά φαγητά (αντενδείκνυνται τα περισσότερα μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι, μέντα, δυόσμος, πάπρικα, τσίλι, σκόρδο σε σκόνη)
- Τα όξινα φρούτα και λαχανικά και οι χυμοί τους (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, ντομάτα, γκρέιπφρουτ)
- Ο καφές (κανονικός και ντεκαφεϊνέ), το τσάι (πράσινο ή μαύρο, με ή χωρίς καφεΐνη), τα οινοπνευματώδη ποτά, τα ροφήματα/ποτά με ανθρακικό (συμπεριλαμβάνονται αναψυκτικά και σόδα), τα ροφήματα με μέντα ή δυόσμο
- Η σοκολάτα (ακόμα και σε ρόφημα), τα γλυκά με βούτυρο, τα σιροπιαστά, οι λουκουμάδες, οι πάστες
- Οι πίτσες με φύλλο ή σφολιάτα
- Τα άγουρα φρούτα και τα αποξηραμένα
- Ορισμένα λαχανικά, όπως το αγγούρι, τα μανιτάρια, τα ραπανάκια, το λάχανο, οι μελιτζάνες
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
Ο κ. Δημοσθενόπουλος παρέχει μερικές πρόσθετες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την οισοφαγίτιδα:
- Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά το φαγητό σας
- Να κάνετε ένα σύντομο περίπατο μετά το φαγητό, αντί να ξαπλώσετε αμέσως. Ειδάλλως διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε τηλεόραση για να περάσει η ώρα.
- Να τρώτε νωρίς το τελευταίο γεύμα της ημέρας (να το καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν μπείτε στο κρεβάτι σας)
- Να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένο τον κορμό σας (βάλτε τάκους για να σηκώσετε κατά 15-20 εκατοστά το πάνω μέρος του κρεβατιού σας ή πρόσθετο μεγάλο μαξιλάρι)
- Να φοράτε άνετα ρούχα, χωρίς σφιχτές ζώνες, στη διάρκεια του φαγητού
- Να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, να σκύβετε ή/και να κάνετε κοιλιακούς όταν η οισοφαγίτιδα έχει έξαρση
- Αν έχετε περιττά κιλά, προσπαθήστε να τα χάσετε. Το πλεονάζον βάρος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, πιέζει το στομάχι και διεγείρει την παλινδρόμηση του περιεχομένου του.
Πηγή: iatropedia.gr