Διαβήτης και καρδιοπάθεια: Τα καλύτερα τρόφιμα για προστασία
Τι δείχνει μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασε τα οφέλη από τις φυτοστερόλες που περιέχει η μέση διατροφή.

Η καρδιοπάθεια και ο τύπου 2 διαβήτης είναι δύο από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στη Δύση και η κατανάλωση άφθονων φυτικής προελεύσεως τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι δρα προστατευτικά. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι καθοριστικό ρόλο στην προστασία που παρέχουν παίζουν οι φυτικές στερόλες (φυτοστερόλες).
Οι φυτικές στερόλες είναι ένα συστατικό που δομικά μοιάζει με τη χοληστερόλη. Την περιέχουν ορισμένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
Ολυμπιακός: Ο Βρούτσης να κάνει πίσω, όχι οι Αγγελόπουλοι
- Τα φρούτα και τα λαχανικά
- Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. μαύρο ψωμί, ζυμαρικά κ.λπ.)
- Τα όσπρια
- Τα φυτικά έλαια
Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι καταναλώνουν πολλές φυτοστερόλες από τέτοιου είδους τρόφιμα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας και τύπου 2 διαβήτη.
Έχουν επίσης σημαντικά καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης (είναι η ορμόνη που διασπά το σάκχαρο στο αίμα) και μειωμένη φλεγμονή. Επιπλέον, έχουν και ευνοϊκές διαφοροποιήσεις στο μικροβίωμα του εντέρου τους, οι οποίες συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό. Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως ζουν στο έντερό μας.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο Nutrition 2025, της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN). Το συνέδριο διεξήχθη 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2025 στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτοστερόλες δρουν προστατευτικά, μειώνοντας την «κακή» (LDL) χοληστερόλη. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές είχαν εξετάσει υψηλές δόσεις αυτών των συστατικών. Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε τα οφέλη τους στο πλαίσιο της κανονικής διατροφής.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν τη διατροφή και την πορεία της υγείας 206.277 εθελοντών. Όλοι ήσαν υγειονομικοί (νοσηλευτές ή γιατροί) και το σχεδόν 80% ήταν γυναίκες.
Στη διάρκεια 36 ετών παρακολουθήσεως, 20.167 από τους εθελοντές εκδήλωσαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, 15.806 διαγνώστηκαν με καρδιοπάθεια.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες φυτοστερόλες είχαν:
- 9% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια
- 8% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη
Τι έτρωγαν
Βάσει των απαντήσεων που έδιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τι έτρωγαν όσοι αποκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος από τις φυτοστερόλες. Όπως διαπίστωσαν έτρωγαν καθημερινά:
- 4-5 μερίδες λαχανικών
- 2-3 μερίδες φρούτα
- 2 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως
- Μισή μερίδα ξηρούς καρπούς
Οι προαναφερθείσες «μερίδες» δεν αντιστοιχούν σε ολόκληρα πιάτα. Τα φρούτα, π.χ., είναι δυο-τρία μέτρια, ενώ τα λαχανικά περίπου δύο μεγάλες σαλάτες.
«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις που συνιστούν να έχουν ως κορμό της διατροφής μας λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Fenglei Wang, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Πηγή: iatropedia.gr