Πώς μπορούν οι γιορτές να μην έχουν ενοχές;

Οι προετοιμασίες για τις γιορτές έχουν ήδη αρχίσει. Προγραμματίζουμε ταξίδια, συναντήσεις με φίλους και αγαπημένους συγγενείς και φυσικά τραπέζια.

Πώς μπορούν οι γιορτές να μην έχουν ενοχές;

Οι μέρες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε πιο ιδιαίτερες συνταγές τις οποίες θα μοιραστούμε είτε ως οικοδεσπότες είτε ως συνδαιτυμόνες , με αυτούς που αγαπάμε. Για να αποφύγουμε τον τρόμο που ακολουθεί αυτή τη σκέψη ας δούμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τις καλύτερες «γεύσεις».

1. Ξεκινήστε τη μέρα χωρίς να ξεχνάτε το πρωινό σας. Ενισχύστε το με ξηρούς καρπούς ανάλατους όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια ή προσθέστε μια ομελέτα με αυγά, βρώμη και μέλι, εξαιρετική λύση εάν έχετε πολύ τρέξιμο για ψώνια. Σε αυτή την περίπτωση μια καλή επιλογή είναι και το μελομακάρονο ειδικά εάν τα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής άλεσης, θα γλυκάνουν το ξεκίνημα της μέρας, το μέλι θα μας φορτίσει με καλή ενέργεια στα θετικά τους τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη C. Το πρωινό κρατά τον ρυθμό του σώματος, ας μην το θυσιάσουμε για τις θερμίδες που θα εξοικονομήσουμε.

2. Χαρείτε την διαδικασία επιλογής δώρων για τους αγαπημένους σας. Στις βόλτες σας έχετε μαζί σας ξηρούς καρπούς, μπάρα δημητριακών με βρώμη και φρούτα ή προμηθευτείτε ένα μικρό σάντουιτς με σολομό, αλλαντικά ή τυρί. Εκτός από τα καλά λιπαρά και ενέργεια, θα μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα. Φυσικά η μπανάνα και οι χυμοί χωρίς ζάχαρη συμπληρώνουν αυτά τα γεύματα με τις απαραίτητες βιταμίνες για αντιοξείδωση και αντιγήρανση.

3. Οργανώστε το γιορτινό τραπέζι με τη σκέψη της ευχαρίστησης κι όχι του πόσο θα παχύνετε. Δώστε χρώμα χρησιμοποιώντας πολλά λαχανικά τα οποία είτε θα ψήσετε είτε θα βράσετε αλ ντέντε για να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ή θα τα σερβίρετε ωμά με ρόδι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, σύκα. Τοποθετήστε τα σε ωραίες πιατέλες, φτιάξτε νόστιμα ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, ενισχύστε την γεύση τους με μπαχαρικά και βάλτε τα να κυριαρχούν στο τραπέζι.

4. Μαγειρέψτε την γέμιση της γαλοπούλας ξεχωριστά για να μην απορροφήσει τα λιπαρά του πουλιού. Αποφύγετε το μπέικον ή επιλέξτε μπέικον γαλοπούλας ή άλλο καπνιστό αλλαντικό χωρίς τόσο λίπος. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στα μαγειρέματα σας ή φυτικά έλαια. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά. Ψήστε τις πατάτες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε τα μυρωδικά της ελληνικής γης και προσθέστε κάστανο ή κυδώνι για μια πιο εορταστική πινελιά .

5. Προτιμήστε πίτες ή σουφλέ με λαχανικά από ότι με ζυμαρικά ή ψωμί, η ελαφριά τους υφή θα συνοδεύσει ιδανικά τα βαριά πιάτα των κρεάτων.

6. Προτιμήστε κόκκινο ξηρό κρασί, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση ή σαμπάνια. Αποφύγετε τα βαριά αλκοολούχα ποτά που θα επιβαρύνουν την δυσπεψία και θα σας φορτώσουν με θερμίδες. Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σας φουσκώσουν.

7. Όσο πιο εορταστικό το γεύμα τόσο πιο πολλές επιλογές του επιδόρπιου. Όταν βρεθείτε μπροστά στα γλυκά ρωτήστε τον εαυτό σας: ποια γεύση θέλετε να ολοκληρώσει το γεύμα που προηγήθηκε; διαλέξετε αυτό που θέλετε και δοκιμάστε όσο επιθυμείτε εσείς .

Τέλος θα σας συμβούλευα να αφιερώσετε 20 δευτερόλεπτα και να ρωτήστε τον εαυτό σας «τι θέλω να γευτώ;

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, ποτού και γλυκού πιο πιθανό είναι να προκαλέσει δυσφορία και δυσπεψία και να αυξήσει τις πιθανότητες αύξησης βάρους παρά να σας ικανοποιήσει συναισθηματικά και οργανικά.

Έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό που αναζητούμε στο φαγητό είναι η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν οι αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης εναρμονίζονται με αυτό που νιώθουμε στην καρδιά και στην ψυχή. Η ποσότητα δεν είναι αίσθηση. Κάντε μια μικρή παύση, κοιτάξτε το φαγητό σας και με ποιους το μοιράζεστε.

Την επόμενη μέρα όσο κι αν έχετε φάει μην τιμωρήσετε τον εαυτό σας αφήνοντας τον νηστικό. Κάθε μέρα είναι καινούργια και ξεκινά από το μηδέν. Φροντίστε τον με ένα καλό πρωινό και ακούστε τι χρειάζεται την μέρα που ξεκινά .

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr