Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Φράουλες και σπανάκι κορυφαία στην ετήσια λίστα.

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Ένα φυτοφάρμακο είναι μια χημική ουσία ή ένας βιολογικός παράγοντας που καταστέλλει, εξουδετερώνει τα παράσιτα με στόχο την προστασία της καλλιέργειας. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι οι ποσότητες που παραμένουν επάνω στα τρόφιμα και παρουσιάζουν τοξική δράση. Τα υπολείμματα μπορούν να περιοριστούν με ορθές γεωργικές πρακτικές, αλλά δεν απομακρύνονται ολοκληρωτικά. Τα μέγιστα επιτρεπτά όρια καθορίζονται από τη νομοθεσία κάθε χώρας και μετρούνται συχνά για να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος και η υγεία του καταναλωτή.

Ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση υπολειμμάτων; Στην κορυφή βρίσκονται οι φράουλες, το σπανάκι και τα φύλλα λαχανικών όπως το λάχανο. Αυτά τα τρία ακολουθούνται από σταφύλια, ροδάκινα και αχλάδια. Την υπόλοιπη κατάταξη συμπληρώνουν τα νεκταρίνια, μήλα, πιπεριές, κεράσια, μύρτιλα και φασολάκια.

Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής; Το πλύσιμο με τρεχούμενο νερό και η απομάκρυνση της εξωτερικής φλούδας (όπου επιτρέπεται) είναι οι καλύτερες μέθοδοι απομάκρυνσης των φυτοφάρμακων. Ακόμα και η παραφίνη που προστίθεται στην ντομάτα για τη βελτίωση της εμφάνισης καλό είναι να απομακρύνεται όσο και αθώα κι αν είναι. Σε τρόφιμα που δεν μπορεί να απομακρυνθεί η φλούδα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα φασολάκια ενδείκνυται το επίμονο τρίψιμο της εξωτερική επιφάνειας, ακόμα και η χρήση διαλύματος λευκού ξιδιού με νερό.

Στοιχεία από επιστημονικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα μυκητοκτόνα μπορούν να διαταράξουν τα ανθρώπινα ορμονικά συστήματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι για όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται καθώς και την επίδραση τους στην υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών.