Τι να τρως πριν και μετά την προπόνηση (μέρος 1ο)

Τι να τρως πριν και μετά την προπόνηση (μέρος 1ο)

Οι σωστές τροφές πριν και μετά την προπόνηση ενισχύουν το αποτέλεσμα και τα οφέλη της άσκησης. Όπως ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τη βενζίνη για να κινηθεί έτσι και το σώμα μας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για να του δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται για να βγάλει την προπόνηση ή το τρέξιμο. Μετά την προπόνηση ο ανεφοδιασμός με ένα συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών βοηθά στην αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Είσαι έτοιμος να πάρεις το καλύτερο από την προπόνηση σου;

Βάλε στόχο να καταναλώνεις κάποιο σνακ ή ελαφρύ γεύμα 1 με 3 ώρες πριν. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης το αίμα πηγαίνει στους μυς αφήνοντας λιγότερο στο στομάχι για την πέψη.

Τροφές που τρώμε πριν την προπόνηση:

Ψωμί με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Όλοι οι υδατάνθρακες που χρειάζεσαι. Το φυστικοβούτυρο δίνει εκείνη τη δόση πρωτεΐνης για να νιώθεις χορτάτος. Επίσης μειώνει τις μετα-προπονητικές λιγούρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φιστικιών σε μικρές ποσότητες βοηθά στη συντήρηση του βάρους. Αν πάτε για περπάτημα τότε καταναλώστε μικρότερη ποσότητα.

Βρώμη με γάλα (προαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά) και φρούτα. Αυτό είναι το γεύμα που χρειάζεσαι εάν η προπόνηση σου είναι το πρωί! Πλούσιο σε φυτικές ίνες έτσι ώστε το σώμα να απορροφά τους υδατάνθρακες με αργό ρυθμό διατηρώντας το σάκχαρο αίματος σταθερό. Με αυτό τον τρόπο παραμένεις ενεργός για περισσότερη ώρα. Το γάλα είναι ότι πρέπει για έξτρα δόση πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Smoothie με γιαούρτι και φρούτα. Τα smoohie είναι εύπεπτα και δεν βαραίνουν το στομάχι. Προσοχή στην έξτρα ζάχαρη που προσθέτουν στα μαγαζιά. Είναι εύκολο να το φτιάξεις μόνος σου με γιαούρτι, φρούτα της αρεσκείας σου και πάγο. Πειραματίσου με τη γεύση!

Ξηροί καρποί με σταφίδες. Οι σταφίδες μας δίνουν άμεσα μια δόση καλής ενέργειας εύκολη για το στομάχι. Μια χούφτα σταφίδες με μια χούφτα αμύγδαλα πλούσια σε πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν σε αφθονία βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί το οξυγόνο καλύτερα άρα η άσκηση αποδίδει περισσότερο.

Έναν καφέ με γάλα παρακαλώ και… ένα μήλο! Σε όσους αρέσει ο καφές μπορούν να πιούν το αγαπημένο τους ρόφημα πριν την προπόνηση. Η καφεΐνη ανακουφίζει τους μυς και επιταχύνει την καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συνδυάστε το με ένα μήλο για τους απαραίτητους υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας. Μια σημείωση: αποφύγετε να καταναλώσετε καφέ σε απογευματινή προπόνηση λόγο της αϋπνίας που μπορεί να προκαλέσει.

Μπανάνα. Ακόμα και 5 με 10 λεπτά πριν την προπόνηση θα δώσει άμεσα ενέργεια χωρίς να σας βαρύνει. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και καλίου, ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Διαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ