Καπουτσίνο, Latte ή Macchiato: Ποιες είναι οι διαφορές;

Φτιάχνονται όλοι διαφορετικά, γεγονός που τους δίνει τη δική τους μοναδική γεύση και υφή.

Καπουτσίνο, Latte ή Macchiato: Ποιες είναι οι διαφορές;

Ένας latte, καπουτσίνο ή macchiato είναι όλοι φτιαγμένοι με εσπρέσο. Η διαφορά έγκειται στην ποσότητα του γάλακτος που προστίθεται, στον τρόπο που προστίθεται, καθώς και στην ποσότητα καφεΐνης που περιέχει κάθε ρόφημα.

O καπουτσίνο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ίσα μέρη εσπρέσο και αφρό γάλακτος, ενώ ο latte περιλαμβάνει την προσθήκη γάλακτος στον ατμό σε μια μερίδα εσπρέσο. Από την άλλη, ο macchiato φτιάχνεται προσθέτοντας μια πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος σε ένα σφηνάκι εσπρέσο.

O καπουτσίνο και ο latte περιέχουν περίπου 173 mg καφεΐνης ο καθένας ανά ποσότητα 480 γραμμαρίων, ενώ ο macchiato περιέχει 85 γραμμάρια καφεΐνης σε μια μερίδα 60 γραμμαρίων.

Ο latte, ο καπουτσίνο και ο macchiato περιέχουν ο καθένας ποικίλες ποσότητες θερμίδων, υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους. Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζεται περαιτέρω από τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται, καθώς και από την προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών. Ο latte περιέχει το περισσότερο γάλα και είναι το υψηλότερος σε θερμίδες, λιπαρά και πρωτεΐνες. Ο καπουτσίνο περιέχει λίγο λιγότερο γάλα, αλλά εξακολουθεί να παρέχει μια καλή ποσότητα θερμίδων, πρωτεΐνης και λίπους σε κάθε μερίδα. Από την άλλη πλευρά, ο macchiato περιέχει λίγο γάλα και είναι σημαντικά χαμηλότερος σε θερμίδες, λιπαρά και πρωτεΐνες.