Υγεία της καρδιάς: Οι σημαντικοί βήτα αναστολείς που την προστατεύουν βρίσκονται και στη διατροφή

Υπάρχουν φυσικοί βήτα-αναστολείς στα τρόφιμα;

Υγεία της καρδιάς: Οι σημαντικοί βήτα αναστολείς που την προστατεύουν βρίσκονται και στη διατροφή

Οι β-αναστολείς είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του ακανόνιστου καρδιακού παλμού και άλλων καταστάσεων. Οι συνταγογραφούμενοι β-αναστολείς μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό. Οι φυσικοί β-αναστολείς σε κοινά τρόφιμα, βότανα και συμπληρώματα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Η παρουσία περισσότερων από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή μπορεί να προάγει τη συνολική υγεία της καρδιάς αφού μπορεί να λειτουργήσουν ως φυσικοί β-αναστολείς, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ανακούφιση από το άγχος και πολλά άλλα.

Πιο συγκεκριμένα ενώσεις με τέτοια δράση είναι η L-αργινίνη και το κάλιο. Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι πηγές L-αργινίνης περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως το κρέας και πουλερικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι.

Επιπρόσθετα, τα επαρκή επίπεδα καλίου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν αρκετό κάλιο από μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα ψάρια, οι μπανάνες και οι πατάτες είναι μερικές καλές πηγές καλίου.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος - Nutrition Coach