Τριγλυκερίδια: Οι αλλαγές-κλειδί για τη μείωση τους

Τα υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως συνυπάρχουν μαζί με χαμηλή HDL «καλή» χοληστερόλη, υψηλή πίεση του αίματος, σπλαχνικό λίπος και υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Τριγλυκερίδια: Οι αλλαγές-κλειδί για τη μείωση τους

Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να είναι μέρος μιας ανθυγιεινής κατάστασης που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Η αντιμετώπιση είναι εύκολη με απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες διατροφής. Η εστίαση στις φυτικές ίνες είναι ευεργετική αφού βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Η αντικατάσταση τροφών από λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής και η επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης είναι μια δυνατή αρχή.

Το σωστό λίπος έχει σημασία. Ειδικά τα μόνο-ακόρεστα και πολύ-ακόρεστα λίπη που περιέχουν το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το ψάρι, το κοτόπουλο χωρίς δέρμα. Τα τρανς λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στη μαργαρίνη, τα κέικ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας, το παγωτό, τα τυριά, το βούτυρο.

Οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά μπορεί να κρατούν το κλειδί για τη μείωση τους λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Τέτοιες τροφές είναι: καρύδια, λιναρόσπορος, σπανάκι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, χόρτα, φασόλια.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach