Τροφική δηλητηρίαση από φρέσκα φρούτα και λαχανικά; Σας λέμε πώς να την αποφύγετε

Είναι μεγάλη η διατροφική αξία των οπωρολαχανικών αλλά χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους

Τροφική  δηλητηρίαση από φρέσκα φρούτα και λαχανικά; Σας λέμε πώς να την αποφύγετε

Η δηλητηρίαση από το εντεροβακτηρίδιο E. Coli μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και έμετο. Εκτός από τις νωπές ζωικές τροφές όπως κιμάς, γάλα μπορεί να υπάρξει μόλυνση και σε φρέσκα προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα, χυμούς και λαχανικά. Για την ασφαλή κατανάλωση τωντροφών απαραίτητη είναι η παστερίωση.

Η παστερίωση χρησιμοποιεί θερμότητα για να σκοτώσει τα βακτήρια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χυμοί που θα βρείτε στο εμπόριο είναι παστεριωμένοι, δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο. Ωστόσο, οι μη παστεριωμένοι χυμοί που πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής μπορούν να φιλοξενήσουν E. Coli.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να μολυνθούν με E. Coli εάν το λίπασμα ή το νερό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τους φέρει τα βακτήρια. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι σε υψηλότερο κίνδυνο. Το E. Coli έχει συνδεθεί με το φρέσκο σπανάκι. Ωστόσο, οι παραγωγοί έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ μεγαλύτερα από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Ωστόσο για την μέγιστη ασφάλεια αγοράστε μόνο προϊόντα που έχουν παστεριωθεί. Ξεχωρίστε και πλύνετε χωριστά τα φύλλα των λαχανικών και μαγειρέψτε τα για να σκοτώσετε τα βακτήρια.