Όλα για τα υποκατάστατα ζάχαρης

Τι μπορεί να υποκαταστήσει την αγαπημένη μας  ζάχαρη

Όλα για τα υποκατάστατα ζάχαρης

Τι είναι το υποκατάστατο ζάχαρης;

Ένα υποκατάστατο ζάχαρης είναι μια τεχνητή ή φυσική (φυτική) ουσία που γλυκαίνει τα τρόφιμα και τα ποτά στη θέση της ζάχαρης. Συνήθως, τα υποκατάστατα είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και έχουν λίγες έως καθόλου θερμίδες. Είναι μια κοινή επιλογή γλύκας για προϊόντα διαίτης, όπως σόδες, σάλτσες, αρτοσκευάσματα, καραμέλες και τσίχλες.

Είναι ασφαλή;

Ο FDA έχει εγκρίνει αυτά τα τεχνητά και φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου υποστηρίζει, μέχρι στιγμής και ενώ η έρευνα συνεχίζεται, ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι προκαλούν καρκίνο. Υπάρχουν όμως κάποιοι κίνδυνοι, που αφορούν την υπερκατανάλωση. Μπορεί να αλλάξουν τα βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Συνδέονται επίσης με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με ένα υποκατάστατο μπορεί να σημαίνει λιγότερες θερμίδες στο φαγητό και τα ποτά. Αλλά δεν στοιχειοθετείται ισχυρήαπόδειξη ότι η χρήση τους ενισχύει την απώλεια βάρους.

Επιτρέπονται στο διαβήτη;

Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για την ικανοποίηση της γλυκιά επιθυμίας, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Συστήνεται η διατήρηση της ημερήσιας πρόσληψης σε χαμηλά επίπεδα και η κατανάλωση ολόκληρων θρεπτικών τροφών.