Τα 5 λεπτά της αντιγήρανσης

Η «φλεγμονώδης γήρανση» ή «φλεγμονή» είναι ένας τύπος φλεγμονής που συμβαίνειμε την αύξηση της ηλικίας

Τα 5 λεπτά της αντιγήρανσης

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία κοινών ασθενειών που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ηαρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Οι υγιεινές συνήθειες είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης της χρόνιας φλεγμονής και επιβράδυνσης της εξέλιξης των χρόνιων καταστάσεων που σχετίζονται με αυτήν. Ο οδικός χάρτης για μια ευγενική γήρανση περιλαμβάνει

Αντιφλεγμονώδη δίαιτα: Η τροποποίηση της διατροφής ώστε να περιλαμβάνει τροφές γεμάτες με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαχείριση της γήρανσης και της φλεγμονής. Στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται και που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή περιλαμβάνονται:

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα

Γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Τηγανητά φαγητά

Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε τη σχέση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων φλεγμονής και της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες αντιφλεγμονώδεις τροφές:

Φρούτα, όπως βατόμουρα, κεράσια, πορτοκάλια και φράουλες

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες

Φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι

Ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια

Ελαιόλαδο

Ντομάτες

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι είναι καλή ιδέα η κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών, όπως φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αντίθετα είναι αρνητικοί στα προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε υπερ-επεξεργασμένες τροφές.