Εντόσθια - Υγιεινά ή ανθυγιεινά;

Είναι τα εντόσθια, ή αλλιώς τα κρέατα οργάνων, υγιεινά;

Εντόσθια - Υγιεινά ή ανθυγιεινά;

Συχνά αποτελούν την καλύτερη λιχουδιά ενός μερακλήδικου μεζέ και όχι τυχαία, αν δούμε τις παραδόσεις κάθε τόπου με κτηνοτροφική ιστορία. Για πολλούς ανθρώπους, το κρέας από τα όργανα ζώων δεν βρίσκεται πλέον στο καθημερινό μενού. Ωστόσο,
παραμένουν δημοφιλή σε πολλές κουζίνες. Τα ερωτήματα αρκετά τόσο για την
ασφάλεια όσο και για την θρεπτικότητα τους. Είναι καλό για την υγεία; Μήπως
αυξάνουν την χοληστερόλη;

Το κρέας οργάνων που συνήθως καταναλώνονται ως τροφή προέρχεται από
αγελάδες, χοίρους, αρνιά, κατσίκια, κοτόπουλα και πάπιες. Υπάρχουν πολλοί
διαφορετικοί τύποι κρέατος οργάνων, όπως συκώτι, γλώσσα, καρδιά και νεφρά.
Το διατροφικό προφίλ αυτού κρέατος ποικίλλει ελαφρώς, ανάλογα με τη ζωική πηγή
και τον τύπο οργάνου. Όμως τα περισσότερα όργανα είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Στην
πραγματικότητα, είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από το κρέας των μυών.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ. Είναι
επίσης πλούσια σε μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, και
σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες A, D, E και K. Ενώ είναι μια
εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Και τι γίνεται με τη χοληστερόλη;

Τα κρέατα οργάνων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ανεξάρτητα από
τη ζωική πηγή. 100 γραμμάρια μαγειρεμένου εγκεφάλου βόειου κρέατος περιέχουν
2000 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, ενώ τα νεφρά και το συκώτι έχουν 716
χιλιοστόγραμμα και 381 χιλιοστόγραμμα, αντίστοιχα. Η ημερήσια τιμή για τη
χοληστερόλη είναι μόνο 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Πολλοί συνδέουν τη χοληστερόλη με φραγμένες αρτηρίες, φάρμακα και καρδιακές
παθήσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα παράγεται από
το συκώτι. Το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη που παράγει για να
πραγματοποιήσει μια σειρά ζωτικών διεργασιών στα κύτταρα και τα όργανα.

Τα περισσότερα κρέατα οργάνων περιέχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης. Σε
υγιείς ενήλικες, δεν είναι σαφές εάν μια διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη μπορεί να
αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, οι
ειδικοί συνιστούν η κατανάλωση τέτοιων τροφών να γίνεται με προσοχή.