Η πρωτεΐνη έχει δύναμη και τα βάζει με τον διαβήτη και την παχυσαρκία

Κλειδί για την διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας φαίνεται πως είναι η πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη έχει δύναμη και τα βάζει με τον διαβήτη και την παχυσαρκία

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας διαχείρισης του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία και σε αυτό το σημείο η πρωτεΐνη παίζει σημαίνοντα ρόλο. Είναι αλήθεια βέβαια ότι η ιατρική διατροφική θεραπεία στοχεύει στη συνολική ποιότητα της διατροφής και μεγάλο μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης για τον διαβήτη και την παχυσαρκία έχει επικεντρωθεί στους υδατάνθρακες και τα λίπη, γεγονός που θέτει το ερώτημα: Τι γίνεται με την πρωτεΐνη;

Έχει πλέον καταστεί σαφές σε όλους ότι η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την διατήρηση της μυϊκής κατάστασης, την ενδυνάμωση και την καλή ανοσοποίηση ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούν την ιδανική ποσότητα και τις κατάλληλες μορφές πρωτεΐνης για κατανάλωση ειδικά στην περίπτωση του διαβήτη.

Η πρωτεϊνική διατροφή μοιάζει ασφαλής για τους διαβητικούς καθώς οι περισσότερες τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Χρειάζεται ωστόσο χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός για να αποφευχθούν καταστάσεις που επηρεάζουν την γλυκαιμία, την λειτουργία των νεφρών και άλλα.

Η σχέση της πρωτεϊνικής διατροφής με τον διαβήτη έχει πολλές πτυχές. Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την υγεία και τη φυσική μας δραστηριότητα. Κατά μέσο όρο όμως τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με τους υπόλοιπους, 15-20% των ημερήσιων θερμίδων τους (συνήθως 1-1,5 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα). Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) δεν συνιστά συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά συνιστά το 15-20% των θερμίδων που παίρνει ένα διαβητικό άτομο να προέρχονται από πρωτεΐνη. Αν για παράδειγμα ένας διαβητικός καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, τότε περίπου 300-400 από αυτές τις θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνη, κι αυτό ισοδυναμεί με 75-100 γρ. πρωτεΐνης.

Ένας άλλος τρόπος υπολογισμού για την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίζεται με τα κιλά. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1 με 1,5 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους σώματος την ημέρα. Για παράδειγμα ένα άτομο 70 κιλών πρέπει να παίρνει 70 – 105 γρ. πρωτεΐνης κάθε μέρα.

Σε σχέση τώρα με την παχυσαρκία ενδείκνυται μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, με πιο πολύ άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά και όσπρια, και παράλληλα με λιγότερες θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί. Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε.