Τα 11 κιλά που μπορούν να καταστρέψουν τις αρθρώσεις σας

Προσοχή! Ο αριθμός 11 μπορεί να αποβεί μοιραίος για τις αρθρώσεις σας. 

Τα 11 κιλά που μπορούν να καταστρέψουν τις αρθρώσεις σας

Η οστεοαρθρίτιδα, κοινώς γνωστή ως αρθρίτιδα «φθοράς», είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, γνωστή και ως φλεγμονή των αρθρώσεων. Εμφανίζεται συνήθως στις αρθρώσεις των ισχίων, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης που φέρουν βάρος, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί αρκετά, μπορεί να οδηγήσει σε τρίψιμο των οστών μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και περιορισμό της κίνησης.

Θεραπεία δεν υπάρχει ενώ η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε αντικατάσταση γονάτου.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε προβλήματα στις αρθρώσεις. Ωστόσο, νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι το βάρος που χρειάζεται να έχει το σώμα για να προκληθεί πρόβλημα στα γόνατα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο μπορεί να περνά από το νου. Στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία αναφέρθηκε ότι η αύξηση του βάρους μόλις κατά 11 κιλά έφερε κατά 34% πιο κοντά την ανάγκη για ολική αρθροπλαστική γόνατου για τις γυναίκες και 25% για τους άνδρες. Οι ερευνητές ανέφεραν ευρήματα βασισμένα σε δύο μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 264.000 άτομα. Άλλες εξέτασαν 23 μελέτες που επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην αύξηση βάρους και στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτά τα ευρήματά είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγεται η αύξηση βάρους με σωστή διατροφή και ένας ακόμη για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία άμεσα με συνδυασμό φαρμακευτικής και διατροφικής αγωγής.