Όχι στις υπερβολές που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά

Υπερβολές στην καθημερινότητά μας αποβαίνουν συχνά καταστροφικές για τα νεφρά μας. Ενημερωθείτε και μην το παρακάνετε

Όχι στις υπερβολές  που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά

Τα πολύτιμα νεφρά είναι εκείνα που απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα μέσω των ούρων. Την λειτουργία τους μπορούν να βλάψουν πολλά πράγματα όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα φάρμακα, τα ναρκωτικά, τα στεροειδή, η αφυδάτωση και συνήθειες όπως η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης, το αλάτι αλλά και η υπερπροπόνηση.

Είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε μια σωστή διατροφή, ωστόσο η υπερβολική αύξηση της ζωικής πρωτεΐνης που καταναλώνεται μπορεί να επιβαρύνει την λειτουργία των νεφρών, ειδικά αν ήδη παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Ο επιβλέπων ιατρός είναι ο αρμόδιος να ενημερώσει σωστά για την κατανάλωση αυγών, κρέατος και άλλων πρωτεϊνικών τροφών για την ασφάλεια του ασθενούς.

Είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιταχύνει τη βλάβη των νεφρών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έντονο πόνο και προβλήματα στην ούρηση.

Τι Να Κάνω Αν Έριξα Πολύ Αλάτι Στο Φαγητό (2022) | Lifesteps.gr

Από την άλλη η υπερπροπόνηση ή η πολύ σκληρή προπόνηση για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει ραβδομυόλυση, μια κατάσταση κατά την οποία ο κατεστραμμένος μυϊκός ιστός διασπάται πολύ γρήγορα. Τότε απορρίπτονται ουσίες στο αίμα που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά και να τα κάνουν να μην λειτουργούν καλά.

Μην το παρακάνετε!

Αυξήστε τις προπονήσεις σας σταδιακά, μην τις κάνετε ξαφνικά πιο έντονες. Εάν μπορείτε, αποφύγετε να ασκηθείτε σε υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε μυϊκό πόνο και σκουρόχρωμη ούρηση.

Το έργο των νεφρών είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών στο σώμα. Βοηθήστε τα και υιοθετήστε θετικές για την λειτουργία τους συνήθειες.