Μηλόξυδο - το φάρμακο της φύσης

Γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία, το μηλόξυδο αποτελεί προϊόν ζύμωσης του χυμού μήλου με την προσθήκη βακτηρίων και την μετατροπή των σακχάρων σε οξικό οξύ.

Μηλόξυδο - το φάρμακο της φύσης

Ως προϊόν ζύμωσης λοιπόν, περιέχει προβιοτικά αλλά και βιταμίνες και μέταλλα. Τα οφέλη στην υγεία έχουν μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να ονομαστεί και «ιερό φίλτρο» για την υγεία.

Η προσθήκη μηλόξυδου στη διατροφή μπορεί να ωφελήσει το σάκχαρο στο αίμα, την ινσουλίνη και τη χοληστερόλη αλλά επίσης μελέτες επιβεβαιώνουν την θετική του επίδραση και στην απώλεια βάρους. Σε δύο μελέτες, τα άτομα με παχυσαρκία που έλαβαν 1-2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο καθημερινά για 12 εβδομάδες έχασαν βάρος και σωματικό λίπος.

Όταν καταναλώνεται με γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μετά το φαγητό. Επίσης βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ενώ μειώνει το σάκχαρο νηστείας στο αίμα.

Πέρα από αυτά, άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν την θετική δράση του μηλόξυδου στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Αν στα παραπάνω προσθέσετε και την θανατηφόρα επίδραση του στα βακτήρια όπως η Escherichia coli και Staphylococcus aureus και τους ιούς τότε αξίζει να το έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας και να το χρησιμοποιούμε με φειδώ.