Ένα ποτηράκι την ημέρα το άγχος δεν το κάνει πέρα

Είστε σίγουροι ότι το αλκοόλ σάς ηρεμεί;

Ένα ποτηράκι την ημέρα το άγχος δεν το κάνει πέρα

Εάν ζείτε με χρόνιο στρες ή άγχος, μπορεί να αφιερώνετε μεγάλο μέρος της καθημερινής σας ζωής αντιμετωπίζοντας το με εργαλεία όπως θεραπεία, διαλογισμό, άσκηση και φάρμακα κατά του άγχους.

Στην καθημερινή πάλη με το άγχος θα πρέπει βέβαια να συνυπολογίσετε και τον παράγοντα διατροφή. Γνωρίζατε ότι το άγχος μπορεί να προκληθεί ή πιο σωστά, να επιδεινωθεί από ορισμένες τροφές; Αυτό φυσικά δεν ακυρώνει τα εργαλεία και τις προσεγγίσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του άγχους. Στην ουσία πρόκειται για υγιεινές επιλογές που συμβάλλουν στην μακροζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ωστόσο κάποιες συνήθειες που θεωρούνται ότι καταπολεμούν το στρες ίσως δεν είναι τόσο αθώες όσο νομίζουμε. Πόσο σίγουροι είστε για παράδειγμα ότι ένα ουίσκι ή ένα ποτήρι κρασί το βράδυ σάς ηρεμεί;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το ποτό που χρησιμοποιείται συχνά για να καταπνίξει το κοινωνικό άγχος στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα σας, το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ενυδάτωση και τον ύπνο και να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους.

Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, γεγονός που επιτείνει το άγχος. Ο εθισμός στο αλκοόλ δημιουργεί εντέλει ένα φαύλο κύκλο, αφού χωρίς αυτό μπορεί να αισθανθείτε ακόμη πιο αγχωμένοι.

Μολονότι δεν υπάρχει πραγματικό υποκατάστατο για το αλκοόλ, αντί αυτού μπορείτε να δοκιμάσετε μη αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα χωρίς αλκοόλ ή μη αλκοολούχα κοκτέιλ. Επίσης παρόμοια αίσθηση μπορεί να σας προσφέρουν τα ανθρακούχα νερά σε διάφορες γεύσεις.