Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες; Μακριά κι αγαπημένοι, αν θέλεις την υγειά σου!

Φαίνεται πως οι υδατάνθρακες που έχουν υποστεί επεξεργασία δεν κάνουν καλό!

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες; Μακριά κι αγαπημένοι, αν θέλεις την υγειά σου!

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή ανάλογα με την κατάσταση. Από τη μία πλευρά είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατεύεται σε περιπτώσεις τραυματισμού ή ασθένειας. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αμυνθεί από ασθένειες και να διεγείρει την ίαση του.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα. Οι υδατάνθρακες είναι οι συνήθεις ύποπτοι για πολλές καταστάσεις και κυρίως οι επεξεργασμένοι. Όσο κι αν αγαπάμε να τους μισούμε η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες προβληματικοί και σε αυτούς ανήκουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες.

Στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως μαρτυρά και το όνομα, έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των επίπεδων σακχάρου, ενώ προάγουν την πρόκληση φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Οι τόσο σημαντικές φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στη σύγχρονη διατροφή μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών βακτηρίων στο έντερο που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονώδους νόσου στον πεπτικό σωλήνα.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε καραμέλες, ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, ορισμένα δημητριακά, μπισκότα, κέικ, αναψυκτικά με ζάχαρη και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλεύρι και καλό είναι να αποφεύγονται.