Ο υπολογισμός της μερίδας του φαγητού δεν είναι ανώτερα μαθηματικά
Σας δείχνουμε ένα τρόπο για να υπολογίζετε τι βάζετε στο στομάχι σας
Αποτελεί την πιο συχνή παραίνεση των διαιτολόγων « προσέξτε τις ποσότητες»! Όσο απλό κι αν ακούγεται η εφαρμογή του κάνει τον κύβο του Ρούμπικ να φαίνεται απλό παζλ. Χρειάζεται να ορίσουμε τι σημαίνει κανονική, τί σημαίνει μέτρια και τι μικρή μερίδα. Και ενώ το μυαλό σκέφτεται ζυγαριές πάνω στο τραπέζι δίπλα στο πιάτο υπάρχει εναλλακτική πρακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε το ίδιο αποτελεσματικά:
· Χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα στα γεύματα.
· Σερβίρετε φαγητό στις σωστές μερίδες με τη χρήση ενός πάντα πιάτου και μην επιστρέψτε στην κουζίνα για συμπλήρωμα.
· Αφαιρέστε από το πιάτο ό,τι δεν τρώτε και κρατήστε μόνο την τροφή που θα καταναλώσετε.
· Μην κρατάτε πιάτα με φαγητό στο τραπέζι. Το πιο πιθανό είναι να τσιμπήσετε ή να καταναλώσετε μια δεύτερη μερίδα χωρίς να το καταλάβετε.
Μία μερίδα από:
Τα λαχανικά ή τα φρούτα έχουν περίπου το μέγεθος της γροθιάς σας.
Τα ζυμαρικά έχουν μέγεθος περίπου μιας μεζούρας παγωτό.
Το κρέας, το ψάρι ή το πουλερικό έχει το μέγεθος μιας τράπουλας ή το μέγεθος της παλάμης σας (μείον τα δάχτυλα).
Τα σνακ όπως τα κουλούρια και τα πατατάκια έχουν περίπου το μέγεθος μιας χούφτας.
Το μήλο έχει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις.
Η πατάτα έχει το μέγεθος ενός ποντικιού υπολογιστή.
Το τυρί έχει το μέγεθος ολόκληρου του αντίχειρά σας (από την άκρη μέχρι τη βάση). Χρειάζεται σταθερότητα και χρόνος για να εκπαιδεύσετε το μυαλό αλλά και το μάτι στις νέες ποσότητες.