Μελατονίνη - η καλή ορμόνη που σας βάζει για ύπνο

Η μελατονίνη είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος για ένα καλό ύπνο

Μελατονίνη - η καλή ορμόνη που σας βάζει για ύπνο

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Εμποδίζει τη μάθηση και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη. Μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας, που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Η μελατονίνη είναι απαραίτητη για τον καλό ύπνο. Αυτή η μοναδική ορμόνη παράγεται από την επίφυση, έναν ενδοκρινή αδένα σε μέγεθος μπιζελιού που βρίσκεται ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Είναι η μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα και ο μόνος αδένας που παράγει αυτή την ορμόνη. Περισσότερη μελατονίνη παράγεται όταν δύει ο ήλιος και λιγότερη όταν ανατέλλει. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσθήκη μελατονίνης στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο.

Οι περισσότερες βάσεις δεδομένων τροφίμων δεν αναφέρουν την ποσότητα μελατονίνης στα τρόφιμα, αλλά σύμφωνα με τη διαθέσιμη έρευνα, αυτές οι έξι τροφές είναι καλές πηγές μελατονίνης:

Κεράσια - Έχουν τόση μελατονίνη όσο και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης.

Goji berry (Γκότζι μπέρι) γνωστό και για την αντιγηραντική του δράση, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη.

Αυγά, μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης.

Γάλα - Το ζεστό γάλα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για την αϋπνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μελατονίνη.

Ψάρι - Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα έχουν καλή ποσότητα μελατονίνης με τα δυο τελευταία να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, ωμέγα-3 λιπαρών και μετάλλων.

Το σώμα σας παράγει τη μελατονίνη φυσικά, σκεφτείτε ότι βρίσκεται ακόμη και στο μητρικό γάλα. Για αυτό επιλέξτε πρώτα τις φυσικές πηγές μελατονίνης, πριν προσθέστε άλλο ένα κουτάκι με χάπια στο μπάνιο σας.