Είναι υγιεινά τα μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα;

Πολλά και μικρά γεύματα ή η παραδοσιακή μοιρασιά σε πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό;

Είναι υγιεινά τα μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα;

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η συχνότερη κατανάλωση γευμάτων μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μείωση της πείνας και η καλύτερη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής στα επόμενα γεύματα. Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.700 γυναίκες και άνδρες παρατηρήθηκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, πιο υγιεινές τροφές και είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από τέσσερις φορές σε ένα 24ωρο. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων έχει θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης του οργανισμού, που σημαίνει καλύτερη ενέργεια και διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όμως, ενώ η κατανάλωση μικρών συχνών γευμάτων μπορεί να μειώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, να μειώσει την πείνα και να αποτρέψει την παρορμητική κατανάλωση τροφής, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότερη κατανάλωση μπορεί να μην είναι η βέλτιστη αν ο όγκος της τροφής δεν είναι ο ενδεδειγμένος.

Και παρά την αντίληψη ότι το να τρώτε πιο συχνά σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για καύση θερμίδων, λόγω της ενέργειας που απαιτείται στην πέψη, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών των τροφών, η έρευνα δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ενισχύει σημαντικά τον μεταβολισμό ή τις συνολικές θερμίδες που καίγονται. Η συχνότητα των γευμάτων δεν επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό και επομένως δεν έχει άμεση επίδραση στην απώλεια βάρους.