Σκλήρυνση κατά πλάκας: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη ζωή.

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό εργαλείο όταν πρόκειται να συμβιώσετε με την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη ζωή.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Με τη βοήθεια θεραπειών σύγχρονης τεχνολογίας και την αφοσίωση των επιστημόνων είναι δυνατό ο ασθενής να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητα του.

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό εργαλείο όταν πρόκειται να συμβιώσετε με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης σημαντικό είναι να αποφύγετε την αύξηση βάρους. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και των συμπτωμάτων της νόσου.

Αν και δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα, μια υγιεινή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη θα φροντίσει τον οργανισμό με τον καλύτερο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικά λιπαρά. Μελέτες υποστηρίζουν βελτίωση του αισθήματος κόπωσης κατά την εφαρμογή δίαιτας αρκετά χαμηλής σε αυτά τα λιπαρά.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του USDA, η συνιστώμενη πρόσληψη πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 με 31 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα. Αυτό προωθεί την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων με αρνητικό τρόπο. Το ποτό μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα της πολλαπλής σκλήρυνσης.
  • Πίνετε αρκετό νερό. Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας περιορίζουν την πρόσληψη νερού ως τρόπο διαχείρισης προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Η αφυδάτωση από την έλλειψη νερού, έχει βρεθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κόπωσης.
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως σολομό, τόνο, σκουμπρί, σόγια, καρύδια, λιναρόσπορο και ηλιέλαιο. Μια συστηματική ανασκόπηση μελετών του 2021 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών και ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ποσοστού υποτροπής ενώ μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.