Eίναι τόσο δύσκολη η απώλεια βάρους μετά τα 50;

Σίγουρα ακούτε όλες αυτές τις ιστορίες για το πόσο δύσκολο είναι να χάσετε βάρος μετά την ηλικία των 50 ετών ή ανήκετε σε αυτούς που δυσκολεύονται.

Eίναι τόσο δύσκολη η απώλεια βάρους μετά τα 50;

Αν και υπάρχουν ορισμένοι βιολογικοί παράγοντες που κάνουν δύσκολη την απώλεια των επιπλέον κιλών, οι καθημερινές συνήθειες είναι αυτές που το συντηρούν.

Μερικές φορές, αρκεί να γίνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να κινηθεί η ζυγαριά όπως θέλετε. Για να έχετε πιο ακριβή εικόνα για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε, είναι χρήσιμο να κοιτάξετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο σώμα σας. Σίγουρα υπάρχει διαφορά στον τρόπο ζωής τώρα από ότι στα 20 και στα 30. ‘Εκτός όμως από αυτό, το σώμα μπορεί να λειτουργεί λίγο διαφορετικά τώρα. Καθώς μεγαλώνετε, ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται και πολλές από τις λειτουργίες του δεν γίνονται το ίδιο αποτελεσματικά. Τώρα χρειάζεστε χαμηλότερες θερμίδες για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα του σώματός σας.

Επιπλέον, καθώς μεγαλώνετε, η ποιότητα των μυών αρχίζει να αλλάζει. Η κύρια αλλαγή είναι στη σύνθεση. Έτσι από από το να είναι κυρίως μυϊκές ίνες εμφανίζονται σε συνδυασμό λίπους- μυών εντός της μυϊκής ίνας, σύμφωνα με τις έγκυρες αναλύσεις του τμήματος Κλινικής Έρευνας στο Τμήμα Ιατρικής και Γηριατρικής Έρευνας του Κολλεγίου του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Μετά την ηλικία των 50 ετών, η διαδικασία διείσδυσης λίπους στους μύες επιταχύνεται. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να κουράζεστε πιο εύκολα, ο μεταβολισμός σας αρχίζει να επιβραδύνεται και χάνετε μυϊκή μάζα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο το να εμποδίσετε τη συσσώρευση του λίπους.

Πρακτικά, τι μπορείτε να κάνετε; Το εξής απλό: Ένας άνδρας 50 ετών χρειάζεται περίπου 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από έναν 20χρονο με το ίδιο βάρος. Αν δεν το αντισταθμίσετε αυτό, τότε η ζυγαριά θα ανεβαίνει. Σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλατε να ακούσετε, αλλά εδώ ακριβώς χρειάζεται να επέμβετε, άλλωστε 100 θερμίδες δεν είναι πολλές για να τις μειώσετε. Αντικαταστήστε το ενδιάμεσο σνακ πχ. ένα κουλούρι θες/νικης ή την μπάρα δημητριακών από το φούρνο, με ένα πορτοκάλι ή άλλο φρούτο και θα έχετε ήδη αφαιρέσει αυτές τις 100 θερμίδες από τη ζωή σας. Έτσι, παρόλο που δεν είναι διασκεδαστικό να σκέφτεστε ότι πρέπει να φάτε λιγότερο, η αλλαγή στο είδος του φαγητού μπορεί να οδηγήσει εκεί που θέλετε χωρίς έντονη ταλαιπωρία.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορείτε να χάσετε βάρος ακόμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά θα πρέπει να καταβάλετε μια προσπάθεια με σαφή πρόθεση. Απίστευτα δύσκολο; Καθόλου.