Κεφίρ: η σούπερ τροφή που εκτός από τα οστά δυναμώνει τον οργανισμό

Το κεφίρ προέρχεται από περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας.

Κεφίρ: η σούπερ τροφή που εκτός από τα οστά δυναμώνει τον οργανισμό

Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», που αναφέρεται στο να νιώθουμε καλά μετά το φαγητό. Είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται παραδοσιακά με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη κόκκων κεφίρ.

Το κεφίρ είναι μια φανταστική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.Αποτελεί μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμινών Β. Το πλήρες κεφίρ δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Κ2 — η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Η πλήρωση με K2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων έως και 81% .

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι. Γνωστοί ως προβιοτικά, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, βοηθώντας την πέψη, τη διαχείριση βάρους και την ψυχική υγεία.Το κεφίρ περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri και τον υδατάνθρακα kefiran, τα οποία προστατεύουν από τα επιβλαβή βακτήρια και λοιμώξεις.

Το κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Το κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη επειδή τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος έχουν ήδη διασπάσει τη λακτόζη. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συχνά να πίνουν κεφίρ χωρίς προβλήματα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach