Πόσες δόσεις σκόνης πρωτεΐνης χρειάζεστε την ημέρα;

Το ρόφημα πρωτεΐνης είναι υπέροχο. Είναι εύκολο να παρασκευαστεί και βολεύει όταν είστε στο γυμναστήριο, εν κινήσει ή απλά δεν έχετε διάθεση να ψήσετε ένα στήθος κοτόπουλου ή να τηγανίσετε μερικά αυγά.

Πόσες δόσεις σκόνης πρωτεΐνης χρειάζεστε την ημέρα;

Ορισμένοι τύποι ροφημάτων, ιδιαίτερα αυτά που παρασκευάζονται με ορό γάλακτος και καζεΐνη, είναι πλήρη -έχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα- με υψηλή βιολογική αξία εφάμιλλη με αυτή του κρέατος και του αυγού.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1,2 και 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα, για έναν άνδρα 83 κιλά είναι περίπου 99 έως 133 γραμμάρια την ημέρα. Και σίγουρα, θα μπορούσατε να το πετύχετε με 4-5 μεζούρες σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Αλλά το να βασίζεστε τόσο πολύ σε πρωτεϊνικά σκευάσματα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, ούτε και είναι απαραίτητο.

Οι φυσικές πηγές πρωτεΐνης πρέπει να είναι πάντα η πρώτη επιλογή αλλά, εάν έχετε τροφική δυσανεξία ή αγωνίζεστε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη με φυσικό τρόπο, τότε το ρόφημα πρωτεΐνης είναι μια πολύ καλή λύση για τη σωστή θρέψη. Εάν, λοιπόν, γυμνάζεστε τακτικά και προσπαθείτε να χτίσετε μυς, δύο ροφήματα πρωτεΐνης την ημέρα είναι αρκετά. Αν δεν είστε τόσο δραστήριοι, πιθανότατα δεν χρειάζεστε περισσότερα από ένα ρόφημα πρωτεΐνης την ημέρα. Εάν είστε εξαιρετικά δραστήριοι-περισσότερες από μία προπονήσεις την ημέρα ή εξαιρετικά μεγάλης έντασης προπονήσεις- τρία ροφήματα πρωτεΐνης την ημέρα μπορεί να είναι κατάλληλα.

Το ρόφημα πρωτεΐνης είναι ένας βολικός και προσιτός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής. Αλλά να θυμάστε: δεν είναι τροφή και δεν πρέπει να βασίζεστε πολύ σε αυτό.

Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach