Ενάντια στον καρκίνο λοιπόν!
Ανοίγουμε τον φάκελο «καρκίνος» και θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε απλές, πρακτικές συμβουλές για την υγεία σας.
Βήμα 1: Ισορροπημένη διατροφή
Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο: δεν υπάρχει καμία τροφή που μεμονωμένα, να προκαλεί ή να προλαμβάνει τον καρκίνο. Αλλά ο σωστός συνδυασμός τροφών μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη γενική υγεία και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους, παράγοντα σημαντικό για την εμφάνιση καρκίνου.
Η κατανάλωση άφθονων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου. Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και του προστάτη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε. Τα κόκκινα κρέατα περιλαμβάνουν βοδινό, χοιρινό, αρνί και μοσχαρίσιο κρέας. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι, κονσερβοποιημένα κρέατα και κρέατα σε πακέτο όπως ζαμπόν σάντουιτς.
Καταπολέμηση του καρκίνου με το «νέο πιάτο»
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, το «νέο πιάτο» είναι ένα σημαντικό εργαλείο καταπολέμησής του. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια φυτική διατροφή που δημιουργήθηκε για να αντικατοπτρίζει την έρευνα για τη μείωση του κινδύνου καρκινογενέσεων. Δίνει έμφαση στην επιλογή τροφών με άφθονες φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις (αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη) που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από κακοήθειες.
Ο στόχος είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια να αποτελούν τα 2/3 (ή περισσότερο) κάθε γεύματος και η ζωική πρωτεΐνη να αποτελεί το 1/3 (ή λιγότερο). Περιορίζει τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και βοηθά στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση ανεπιθύμητων νεοπλασιών. Η μέθοδος αυτή οφείλει να εξατομικεύεται σε κάθε άτομο για να μπορεί να αποτελέσει νέα συνήθεια στον καθημερινό τρόπο ζωής.
Και στην περίπτωση αυτή κινούμαστε με τη λογική της ισορροπημένης διατροφής που εγγυάται, αν μη τι άλλο, μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή σε πείσμα όλων των δυσμενών παραγόντων της σύγχρονης εποχής που επιβαρύνουν τον άνθρωπο.
Μείνε σωματικά δραστήριος
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά δραστηριότητας κάθε μέρα. Ο κίνδυνος μειώνεται περαιτέρω εάν είστε ενεργοί για περισσότερα από 30 λεπτά την ημέρα και εάν αθλείστε πιο έντονα (έντονη δραστηριότητα). Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών που συγκέντρωσαν δεδομένα από εννέα δημοσιευμένες μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερους από 750.000 άνδρες και γυναίκες. Οι επικεφαλής επιστήμονες της έρευνας του Ινστιτούτου Καρκίνου, διαπίστωσαν ότι ο συνιστώμενος χρόνος σωματικής δραστηριότητας στην πραγματικότητα σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για μορφές κακοήθειας στο στήθος, στο παχύ έντερο, το ενδομήτριο, το νεφρό, το ήπαρ, το μυέλωμα και το λέμφωμα non-Hodgkin.
Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τρεις έως πέντε ώρες την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας ή μία έως τρεις ώρες έντονης δραστηριότητας για ενήλικες. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνεται η ένταση της προπόνησης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου.Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες μειώθηκε μεταξύ 8% για μέτρια άσκηση και 14% για έντονη δραστηριότητα.
Το πώς η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας από τις επτά αυτές μορφές κακοήθειας δεν είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε για την άσκηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει διατήρηση ή απώλεια βάρους, είναι η σημασία της για τη ρύθμιση της ινσουλίνης, τις σεξουαλικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και το θετικό της αντίκτυπο στη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση -- παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach