Τζίντζερ: Ένας σύμμαχος ενάντια στις μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος

Το τζίντζερ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, ενώσεις δηλαδή, που αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA του σώματος.

Τζίντζερ: Ένας σύμμαχος ενάντια στις μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος

Το τζίντζερ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, ενώσεις δηλαδή, που αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA του σώματος. Η χημική ανάλυση του τζίντζερ δείχνει ότι περιέχει πάνω από 400 διαφορετικές ενώσεις. Τα κύρια συστατικά της ρίζας του τζίντζερ είναι οι υδατάνθρακες (50-70%), τα λιπίδια (3-8%), τα τερπένια και οι φαινολικές ενώσεις όπως κουρκουμίνη, τζιντζερόλες, σογκαόλη και άλλες. Εκτός από αυτές, περιέχει επίσης αμινοξέα, ακατέργαστες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες (π.χ. νικοτινικό οξύ και βιταμίνη Α) και μέταλλα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν, αποδεδειγμένα, ότι αυτά τα βιοενεργά μόρια στο τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων όπως του παχέος εντέρου, του στομάχου, των ωοθηκών, του ήπατος, του δέρματος, του μαστού και του προστάτη.

Επίσης μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές και οι πνευμονικές παθήσεις, καθώς και να προωθήσουν την υγιή γήρανση. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να δούμε αν αυτό είναι αλήθεια.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach