Ρόδον: Εδώ έτρωγε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το περίφημο προφιτερόλ

Aπό το 1972 το ζαχαροπλαστείο “Ρόδον” στην Aυλώνος 42, στα Σεπόλια προσφέρει ένα εκλεκτό γλυκό, το γνωστό μας προφιτερόλ, στην πιο φτηνή τιμή και εκλεκτό πελάτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μετά το μπάσκετ, πήγαινε μικρούλης ακόμη, να τον κεράσουν. Η ιστορία του προφιτερόλ.

Ρόδον: Εδώ έτρωγε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το περίφημο προφιτερόλ

Το Ζαχαροπλαστείο Ρόδον μετρά 50χρόνια γλυκιάς ζωής. Ιδρύθηκε το 1972 από ανθρώπους που τους ένωσε η αγάπη τους για την Ζαχαροπλαστική. Μέχρι και σήμερα παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση με στόχο να διατηρεί την ποιότητα και να απογειώνει την απόλαυση.

Δύο φίλοι ο Κώστας και ο Μάκης, το 1972 αποχώρησαν από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που δούλευαν στα Πατήσια και έφτιαξαν τη γλυκιά γωνιά στα Σεπόλια. Είχαν τη συνταγή, αλλά πειραματίστηκαν και τη βελτίωσαν, φτιάχνοντας μια σάλτσα σοκολάτας, πιο άγλυκη και πιο σταθερή. Από στόμα σε στόμα έγινε τρέντι και το απογείωσαν οι τηλεοπτικές αστέρες. Τη σκυτάλη πήραν ο γιός του Μάκη ο Μάρκος και τα παιδιά του Κώστα, ο Γιάννης και η Χριστίνα, που έχουν τώρα τη διεύθυνση του μαγαζιού.

Η Χριστίνα μας εξηγεί: “πριν από πολλά χρόνια προσφέραμε τούρτες προφιτερόλ στον “Τροχό της Τύχης” και η φήμη μας πέρασε τα σύνορα των Σεπολίων. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες έρχονται για το προφιτερόλ μας. Ο πιο διάσημος ...πελάτης μας όμως είναι ο Γιαννάκης, ο Αντετοκούνμπο. Ερχόταν μικρός μετά το μπάσκετ, μας ζητούσε γλυκά και τον κερνούσαμε. Ήταν τόσο γλυκός...”

Είναι το πιο νόστιμο και το πιο φτηνό (2.20) προφιτερόλ στην Αθήνα, σερβίρεται όπως παλιά σε πλαστικό κεσεδάκι.

Η ιστορία του προφιτερόλ

Το προφιτερόλ έχει συνδεθεί με τη Γαλλία, αλλά η ζύμη του είναι εφεύρεση ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη Panterelli. Ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία γύρω στο 1530 πήγε στη Γαλλία για σύζυγος του Ερρίκου του Βαλουά, ο οποίος όταν ανέλαβε τον θρόνο μετονομάστηκε Ερρίκος Β’. Η Αικατερίνη, έφερε στην Γαλλία και τους δικούς της σεφ από την Φλωρεντία, που έβαλαν τις βάσεις για τη Γαλλική ζαχαροπλαστική, μαζί και με τους Γάλλους συναδέλφους τους.

Ο Panterelli, λοιπόν, μετά από επτά χρόνια στο μαγειρείο κατασκεύασε τη «ζύμη εν θερμώ», την pâté a Panterelli, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πλήθος μαγειρικών κατασκευασμάτων. Με το πέρασμα των χρόνων, η pâté a Panterelli μετονομάστηκε σε pâté a Popelini. Τα Popelini ήταν μία μορφή κέηκ πολύ δημοφιλής κατά το μεσαίωνα. Κατά τα μέσα του 18ο αιώνα, ο Chef de Patisserie Avice τελειοποίησε τη ζύμη και δημιούργησε τη μορφή των “σου” οπότε η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος που παίρνει το σουδάκι και ομοιάζει με λαχανάκι (chou στη Γαλλική).

Αργότερα, ο Γάλλος σεφ Marie - Antoine Carême είχε την ιδέα να γεμίσει τα choux με σαντιγύ και κρέμα πατισερί. Έτσι προέκυψε το προφιτερόλ στην σύγχρονη μορφή του.

Η αρχική έννοια σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), οπότε και προσφερόταν ένα μικρό γλυκό ως επιβράβευση.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110