Πώς να κάνετε το 2022 την πιο υγιή χρονιά σας

Ακολουθήστε τα βήματα και σύντομα θα δείτε τον εαυτό σας να νιώθει υγιής και να δείχνει καλύτερα.

Πώς να κάνετε το 2022 την πιο υγιή χρονιά σας

Οι υγιείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν απαιτούνται επίπονες αλλαγές στην καθημερινότητα για την ευζωία, παρά μόνο απλά βήματα για να παραμείνουν έτσι. Κάντε τις συνήθειες τους δικές σας, και σύντομα θα δείτε τον εαυτό σας να νιώθει και να δείχνει καλύτερα.

Πρωινό

Είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Προκαλεί άλμα στον μεταβολισμό και εμποδίζει την υπερβολική κατανάλωση τροφής αργότερα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση στη δουλειά ενώ και τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ. Εάν το μεγάλο πρωινό δεν είναι του τύπου σας, επιλέξτε κάτι ελαφρύ όπως μια μπάρα δημητριακών ή ένα φρούτο. Απλώς μην το παραλείπετε.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο, καθίστε και σκεφτείτε τους στόχους και τις ανάγκες σας. Θέλετε να χάσετε βάρος; Να περιορίστε τη ζάχαρη, τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες; Ίσως να προσθέσετε πρωτεΐνη ή βιταμίνες; Η προετοιμασία του γεύματος βοηθά να διατηρήσετε τον έλεγχο. Γνωρίζετε τι χρειάζεται να τρώτε και πότε. Επιπλέον θα είναι πολύ πιο εύκολο να παραλείψετε αυτά τα ντόνατς στη δουλειά.

Πίνετε άφθονο νερό

Μπορεί να κάνει τόσα πολλά καλά πράγματα για εσάς. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι στην κορυφή της λίστας, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ένας άλλος λόγος για να μην το ξεχνάτε: Τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Αν δεν είστε λάτρης του απλού νερού, προσθέστε γεύση με φέτες πορτοκαλιού, λεμονιού, μοσχολέμονο ή αγγούρι.

Ζήστε ενσυνείδητα

Μπορεί αυτό να σημαίνει να εφαρμόσετε κάποιο διαλογισμό ή απλά να σταματήσετε και να κοιτάξετε γύρω σας. Μελέτες δείχνουν ότι η επίγνωση μειώνει το άγχος, ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει τη διάθεση και οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 8 εβδομάδες τακτικού διαλογισμού μπορούν να αλλάξουν μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, τη μάθηση και τη μνήμη. Ακόμη και το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να είναι καλό για τον εγκέφαλό σας, αρκεί να το κάνετε με επίγνωση.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach.