Λουκέρνη: Τουριστικός παράδεισος στην «καρδιά» της Ελβετίας (pics)

Ποδοσφαιρικά η Λουκέρνη δεν είναι... μεγαθήριο, ωστόσο ιστορικά πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελβετίας με πλούσια τουριστική παράδοση.

Λουκέρνη: Τουριστικός παράδεισος στην «καρδιά» της Ελβετίας (pics)

Γεωγραφικά βρίσκεται στην «καρδιά» της χώρας, ιστορικά πρόκειται για τον τόπο από τον οποίο «γεννήθηκε» το κράτος της Ελβετίας. Η Λουκέρνη, γνωστή ως Luciaria από τα μέσα του 9ου αιώνα, κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1178 και το 1332 συγκρότησε την «Ελβετική Συνομοσπονδία» («Swiss Confederacy») μαζί με τις πόλεις Ούρι, Σβιτς και Ουντερβάλντεν, πρόδρομος ουσιαστικά του σύγχρονου ελβετικού κράτους.

Η Λουκέρνη αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελβετίας και όχι άδικα. Πρόκειται για μοναδικό τοπίο, το οποίο συνδυάζει λίμνη (την πασίγνωστη λίμνη Lucern), ποτάμι (ο ποταμός Reuss) και βουνά (τα όρη Pilatus, Rigi που ανήκουν στις ελβετικές Άλπεις), ενώ η πόλη αυτή καθαυτή χαρακτηρίζεται από τις πανέμορφες γέφυρες, τα μουσεία, τις εκκλησίες, τα τείχη της παλιάς πόλης και πολλά ακόμη αξιοθέατα.

Το πλέον χαρακτηριστικό εξ αυτών είναι η ξύλινη γέφυρα Kapellbrücke, η οποία διασχίζει διαγώνια τον ποταμό Reuss. Πέρα από ένα αξιοθαύμαστο έργο, έχει σπουδαία ιστορική αξία δεδομένου ότι χτίστηκε το 1333, ενώ περιέχει περισσότερους από 100 πίνακες ζωγραφικής από τον 17ο αιώνα κρεμασμένους από το ταβάνι του εσωτερικού χώρου της γέφυρας!

Ακριβώς δίπλα στη γέφυρα βρίσκεται ο οκτάγωνος πύργος Wasserturm, ο οποίος χτίστηκε τον 13ο αιώνα και με ύψος 34 μέτρα υπήρξε μέρος των οχυρωμάτων της παλιάς πόλης. Τόσο η γέφυρα όσο και ο πύργος είναι από τα πλέον φωτογραφημένα αξιοθέατα σε ολόκλήρη την Ελβετία.

Η Kapellbrücke κλέβει δικαιωματικά την... παράσταση, ωστόσο δεν είναι η μοναδική γέφυρα στη Λουκέρνη. Η πόλη διαθέτει μία ακόμη, τη Spreuerbrücke, επίσης φτιαγμένη από ξύλο, η οποία χτίστηκε το 1406.

Ένα ακόμη φημισμένο και πολυσύχναστο αξιοθέατο της Λουκέρνης είναι το λιοντάρι της ΛουκέρνηςLöwendenkmal»), το οποίο δημιουργήθηκε το 1820 και βρίσκεται βόρεια της περιοχής Löwenplatz εντός του «Κήπου των Παγετώνων» («Gletschergarten»). Το μνημείο απεικονίζει ένα σκοτωμένο λιοντάρι και φτιάχτηκε προς τιμή των 26 αξιωματικών και περισσότερων από 700 στρατιωτών της Ελβετικής Φρουράς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τον βασιλιά Λουδοβίκο από την επίθεση στον Κεραμεικό κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Τοποθεσία-ορόσημο είναι αναμφίβολα τα τείχη και οι 9 πύργοι (εκ των οποίων μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τους εξής τέσσερις: Schirmer, Zyt, Wacht, and Männli), στη βόρεια πλευρά της «παλιάς πόλης» στη Λουκέρνη, τα οποία χτίστηκαν μεταξύ του 1350 και του 1408, με αρκετά σημεία τους να έχουν παραμείνει άθικτα παρά το πέρασμα των αιώνων!

Φυσικά και η ίδια η «παλιά πόλη» αποτελεί ανάρπαστο και ξακουστό κομμάτι της ιστορίας της Λουκέρνης, με το παλιό δημαρχείο στην Kornmarkt, το γοτθικό συντριβάνι στη Weinmarkt, αλλά και την παλαιότερη εκκλησία της πόλης, τη St. Peter's Chapel στην Kapellplatz, η οποία χτίστηκε το μακρινό 1178!

Στα αξιοσημείωτα της Λουκέρνης ανήκουν επίσης τα μουσεία Verkehrshaus der Schweiz (αφιερωμένο σε μέσα μεταφοράς, από τρένα μέχρι... αεροσκάφη) και Museum Sammlung Rosengart (με μεταϊμπρεσιονιστικά έργα του Μονέ, του Καντίνσκι, του Μιρό και πολλών ακόμη), όπως και οι εκκλησίες Jesuit Church (χτίστηκε από Ιησουίτες μεταξύ του 1666 και του 1677 σε εντυπωσιακό στυλ μπαρόκ) και Hofkirche (ξεκίνησε ως μοναστήρι των Βενεδικτίνων τον 8ο αιώνα και θεωρείται η πιο σημαντική εκκλησία της εποχής της Αναγέννησης στην Ελβετία).

Και φυσικά οι μεγάλες ατραξιόν της πόλης είναι τα δύο όρη Pilatus και Rigi, στα οποία υπάρχει πρόσβαση με πολλούς τρόπους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εξερεύνησης της λίμνης Λουκέρνης (έκτασης 38 χιλιομέτρων) με πλοιάριο!