Πόσο βούτυρο πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Βούτυρο, ο πιο αγαπημένος ένοχος της καρδιάς μας. Απολαμβάνουμε τη μυρωδιά του όσο και τη γεύση του.

Πόσο βούτυρο πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Αν και το βούτυρο από μόνο του δεν προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι ένα εξαιρετικό μαγειρικό λίπος, σταθερό στη θερμότητα - σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια - δεν μετατρέπεται σε τρανς λιπαρά όταν εκτίθεται στη μαγειρική θερμότητα. Δεδομένου ότι το βούτυρο είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών, θα πρέπει να περιορίζεται σε 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα. Η συνιστώμενη συνολική πρόσληψη για όλες τις μορφές κορεσμένου λίπους ανά ημέρα είναι 3 κουταλιές της σούπας, δεδομένου ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι πιθανό να εισχωρήσουν κρυφά στην ημέρα σας σε τρόφιμα που δεν γνωρίζετε καν.

Εάν απολαμβάνετε το βούτυρο ως άλειμμα στο ψωμί ή στα αρτοσκευάσματα, είναι εύκολο να διατηρήσετε την πρόσληψη χαμηλή, καθώς ένα ελαφρύ άλειμμα είναι αρκετό για να δώσει γεύση και να σας κρατήσει ικανοποιημένους. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα κατά το μαγείρεμα σας, για να προσθέσετε γεύση και τραγανότητα. Επιλέξτε ανάλατο βούτυρο, όταν είναι δυνατόν για να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας.

Το βούτυρο προσφέρει ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12, μια βιταμίνη σημαντική για την ενέργεια, την υγεία των οστών και την πρόληψη της αναιμίας. Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών, των ματιών, καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ασλανίδη Αναστασία

Nutrition Coach –Κλινική Διατροφολόγος