Σακχαρώδης Διαβήτης: Γλυκοπατάτα εναντίον πατάτας

Μια διατροφική συζήτηση που τροφοδοτείται από παραπληροφόρηση, αβάσιμες εμμονές «υπερτροφών» και φοβίες υδατανθράκων.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Γλυκοπατάτα εναντίον πατάτας

Οι γλυκές και οι κανονικές πατάτες είναι και τα δύο λαχανικά που διαφέρουν στην εμφάνιση και τη γεύση. Προέρχονται από ξεχωριστές οικογένειες φυτών, προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και επηρεάζουν διαφορετικά το σάκχαρο στο αίμα.

Και οι δύο τύποι πατάτας είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Β6 και C. Οι λευκές πατάτες είναι πλουσιότερες σε κάλιο, ενώ οι γλυκοπατάτες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α.

Διαφέρουν επίσης στον γλυκαιμικό δείκτη τους (GI), ένα μέτρο για το πώς μια συγκεκριμένη τροφή επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Τα τρόφιμα με GI 70 ή υψηλότερο προκαλούν ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τρόφιμα με μέσο GI 56-69 ή χαμηλό GI 55 ή λιγότερο.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή άλλα προβλήματα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επωφεληθούν από τον περιορισμό των τροφών με υψηλό GI. Έτσι, συχνά συνιστάται η επιλογή γλυκοπατάτας έναντι λευκής πατάτας, καθώς η γλυκιά ποικιλία έχει γενικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Ωστόσο, το πώς η κατανάλωση πατάτας επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της πατάτας, το μέγεθος της μερίδας και τη μέθοδο μαγειρέματος.

Τόσο οι λευκές όσο και οι γλυκοπατάτες, όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, παρέχουν μια φανταστική ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον κορεσμό και τη νοστιμιά κάθε γεύματος.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach