Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για κάθε δεκαετία της ζωής;

Διαβάστε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για κάθε δεκαετία της ζωής και φροντίστε να είναι στη διατροφή σας.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για κάθε δεκαετία της ζωής;

Κάθε δεκαετία δεν έχει μόνο τις δικές της εμπειρίες άλλα και τις δικές της «χρυσές» τροφές. Διαβάστε ποιες είναι και φροντίστε να είναι στη διατροφή σας.

Στα 20 σας λοιπόν, προσέξτε ιδιαίτερα:

  • Τροφές με πρωτεΐνη

Σήμερα, είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωση πρωτεΐνης, η οποία βοηθά το σώμα σας να χτίσει και να θεραπεύσει τους μυς. Ωστόσο οι νέοι, ειδικά εκείνοι που αθλούνται, μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα. Οι καλές πηγές περιλαμβάνουν ναι μεν το άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και φυτικές πηγές όπως φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους και τόφου.

  • Σύνθετους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για το σώμα σας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και να αφομοιωθούν από το σώμα, δίνοντάς περισσότερη ενέργεια ενώ αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού. Οι καλές πηγές αυτών περιλαμβάνουν φασόλια, κινόα, πλιγούρι βρόμη και προϊόντα ολικής αλέσεως.

  • Ασβέστιο

Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα 20 που τα οστά φτάνουν στο μέγιστο μέγεθος και δύναμή τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί. Περιέχουν επίσης και βιταμίνη D, κάλιο και πρωτεΐνη.

  • Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, ενώ σας δίνει ενέργεια. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τότε είναι που το αίμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο όπως θα έπρεπε. Οι νεαρές γυναίκες είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Καλές πηγές είναι: οι φακές, το συκώτι, η μαύρη σταφίδα, το σπανάκι και το άπαχο κόκκινο κρέας. Μην παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου εκτός εάν το πει ο γιατρός σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach