Τι είναι πιο σημαντικό για ένα υγιές σώμα; Η δίαιτα ή η άσκηση;

Η δίαιτα ή η άσκηση θα μας βοηθήσουν τελικά περισσότερο να επιτύχουμε τον στόχο μας;

Τι είναι πιο σημαντικό για ένα υγιές σώμα; Η δίαιτα ή η άσκηση;
Photo credits: Unsplash

Σίγουρα το «γυμνάζουμε ό,τι τρώμε» θα το ακούτε συχνά είτε από το στόμα κάποιου προπονητή είτε από κάποιον επαγγελματία υγείας. Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό αν και μπορεί να αναρωτιέστε για το ποιο από τα δυο κόβει το νήμα του νικητή με βραβείο το δυνατό, σφριγηλό, γεμάτο υγεία σώμα που ονειρεύεστε: η δίαιτα ή η άσκηση;

Οι προτάσεις και οι συνδυασμοί τόσοι, που είναι δύσκολο να δοθεί μια μονόπλευρη απάντηση.

Από τη μια έχουμε τη δίαιτα και την αλλαγή που πρέπει να κάνετε στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες.

Η απώλεια βάρους παράλληλα με τη βελτίωση της διατροφής ενισχύει τον οργανισμό. Για να χάσουμε κιλά πρέπει να δημιουργήσουμε έλλειμμα θερμίδων. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός είναι ο πιο άμεσος τρόπος και γενικά είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε την πρόσληψη θερμίδων με την προσαρμογή της διατροφής από ό,τι η απώλεια θερμίδων με την άσκηση. Για παράδειγμα αν στοχεύετε σε 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα είναι πιο εύκολο να το καταφέρετε μετρώντας τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και περιορίζοντας τις ποσότητες από ό,τι είναι να τις «κάψετε» με γυμναστική.

Το στοίχημα για να πετύχουμε το επιθυμητό είναι σε ποιες ομάδες τροφών θα περιορίσουμε την ποσότητα. Ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό χωρίς να μετράμε, είναι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών, υψηλών σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Από την άλλη, η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθά τη διατήρηση και την αύξηση μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό ακόμα και για 72 ώρες. Η χαμηλής έντασης -ακόμα και 30 λεπτών- αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ και η ποδηλασία μπορεί να χρησιμοποιήσει σημαντικό αριθμό θερμίδων.

Η τακτική άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας, εμποδίζοντας την αύξηση της όρεξης. Επίσης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την αύξηση των θερμίδων που καταναλώνονται.

Συμπερασματικά, μαζί η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικές όχι μόνο για την απώλεια βάρους, αλλά και για την αλλαγή στη σύνθεση του σώματος αφού ο συνδυασμός και των δυο βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach