Είναι αλήθεια ότι το κόκκινο κρέας βλάπτει;

Πότε το κόκκινο κρέας κάνει καλό στην υγεία μας και πότε μπορεί να μας βλάψει;

Είναι αλήθεια ότι το κόκκινο κρέας βλάπτει;
Photo credits: Unsplash

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από την άλλη, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι σημαντική τροφή για την ανθρώπινη διατροφή και μπορεί να είναι αυτή στην οποία οφείλει το ανθρώπινο είδος τον σχηματισμό μεγαλύτερου και πιο σύνθετου εγκεφάλου σε μια περίοδο που οι φυτικές τροφές ήταν δυσεύρετες.

Η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή λειτουργία. Μια μελέτη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, διεπίστωσε ότι σε εκείνες που κατανάλωναν μοσχάρι αυξήθηκε η μυϊκή μάζα και η δύναμη τους.

Το κόκκινο κρέας είναι επίσης, η καλύτερη πηγή αιμικού σιδήρου, τον οποίο το σώμα απορροφά πιο εύκολα.

Σε γενικές γραμμές το κρέας από σιτιζόμενο με χορτάρι μοσχάρι είναι η πιο υγιεινή επιλογή γιατί περιέχει λινολεϊκό οξύ (CLA) και ω3 σε σχέση με το κρέας που προέρχεται από ζώα σιτιζόμενα με σπόρους.

Η μέτρια κατανάλωση κρέατος και ο ορθός τρόπος μαγειρέματος του μπορεί να αποτελέσει ιδανική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμινών. Παρόλα αυτά μην παραβλέψετε το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση του μπορεί να βλάψει την υγεία.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach