Τα ροδάκινα για τα μάτια μας

Μη σας ξεγελά το μικρό μέγεθος των ροδάκινων και το ντελικάτο δέρμα.

Τα ροδάκινα για τα μάτια μας
Photo credits: Unsplash

Τα ροδάκινα προάγουν την υγεία. Ένα μέτριο ροδάκινο καλύπτει το 13,2% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν βοηθούν το σώμα να θεραπεύσει τις πληγές και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα δυνατό.

Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι εκείνο που δίνει στα ροδάκινα το χρυσό πορτοκαλί χρώμα. Κατά την είσοδο του στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, που είναι και το στοιχείο κλειδί για την καλή όραση. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες- ενώσεις που σχετίζονται με την καταστροφή των κυττάρων διατηρώντας τα υγιή και σε καλή λειτουργία.

Επιπλέον και ενώ γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γνωστές πηγές της βιταμίνης Ε, το καλοκαιρινό αυτό φρούτο αποτελεί και εξαιρετική πηγή αυτής της βιταμίνης. Εκτός από την ανοσοποιητική του δράση, βοηθά τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων για αποφυγή σχηματισμού θρόμβων.

Τα ροδάκινα παρόλη τη γλύκα τους, ενισχύουν την καλή υγεία των δοντιών γιατί περιέχουν φθόριο. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο που βρίσκουμε στην οδοντόκρεμα περιέχεται και σε ορισμένες τροφές συμπεριλαμβανομένων και των ροδάκινων και βοηθά να ξεφορτωθούμε τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Τα ροδάκινα λοιπόν φροντίζουν τόσο τα μάτια μας όσο και το χαμόγελο μας. Ας μην τα παραμελούμε.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach