Επιτρέπεται η κατανάλωση τεκίλα στον διαβήτη;

Εάν πάσχετε από διαβήτη είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άλλοι αναρωτιούνται αν συγκεκριμένα η τεκίλα επηρεάζει λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου από ό,τι τα άλλα αλκοολούχα ποτά και άλλοι αναρωτιούνται εάν μπορεί να κάνει καλό στην υγεία. Ας δούμε τι απαντά η επιστήμη σε αυτά.

Επιτρέπεται η κατανάλωση τεκίλα στον διαβήτη;
Photo credits: Getty Images

Η τεκίλα είναι απεσταγμένο αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (Agave tequilana), κυρίως από την περιοχή γύρω από την πόλη Τέκιλα. Η τεκίλα συνήθως έχει 38-40% περιεχόμενο οινοπνεύματος αλλά μπορεί να παραχθεί με 31% έως 55%.

Το φυτό αγαύη περιέχει agavins, έναν τύπο υδατάνθρακα που αποτελείται από μακρές αλυσίδες φρουκτόζης. Τα Agavins δρουν ως πρεβιοτικά -τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σας- επειδή δεν αφομοιώνονται από τα πεπτικά ένζυμα στο στομάχι σας. Ωστόσο, κατά την απόσταξη μετατρέπονται σε αιθανόλη και έτσι χάνεται η θρεπτικότητα τους.

Επειδή, λοιπόν, η τεκίλα δεν έχει υδατάνθρακες, ερευνήθηκε αν μπορεί να είναι φιλική στον διαβήτη - αρκεί να μην συνδυάζεται με συστατικά που περιέχουν υδατάνθρακες. Το συμπέρασμα: οι ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα με διαβήτη είναι μύθος. Για την καλύτερη υγεία, πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αλκοόλ - είτε αφορά την τεκίλα ή άλλο ποτό. Ας μην ξεχνάτε ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη διαχείριση της γλυκόζης και την έκκριση ινσουλίνης.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για την κατανάλωση οποιαδήποτε είδους αλκοόλ, ανάλογα με τη φαρμακευτική σας αγωγή θα σας κατατοπίσει στην καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach